Ekonomija

Đukanović: EBRD da jače podrži Jadransko-jonski put

On je, tokom sastanka sa delegacijom Borda direktora EBRD, koju je predvodila Ana Brant i u kojoj je bio i Hajnc Kaufman, zastupnik naše države u ovom tijelu, rekao da će poboljšanje saobraćajne dostupnosti doprinijeti daljem unapređenju poslovnog ambijenta u Crnoj Gori, naročito zbog značaja koji turizam ima za razvoj ekonomije.

Premijer je iskazao punu podršku novoj Strategiji EBRD-a za Crnu Goru i istakao konzistentnost njenih cilljeva: proširenje ekonomske baze kroz unapređenje konkurentnosti; podrška održivom turizmu infrastrukturi i zaštiti životne sredine; podrška energetskoj bezbjednosti i efikasnosti i regionalnoj integraciji energetskog tržišta, sa razvojnim ciljevima Crne Gore.

On je naglasio da će Vlada Crne Gore i dalje voditi računa o tome da naš fiskalni sistem bude u što većoj funkciji podsticaja biznisa i povećanja konkurentnosti, kao primarnog cilja ekonomskog razvoja.

“Đukanović je, takođe, istakao podudarnost ciljeva Staregije EBRD za Crnu Goru, sa ciljevima Berlinskog procesa koji predviđa infrastrukturno i saobraćajno povezivanje zemalja regiona kao preduslova za njihovu punu integraciju u EU”, saopšteno je iz Vlade.

Čelnica Delegacije Borda direktora EBRD Ana Brant je čestitala premijeru Đukanoviću jubilej desetogodišnjice obnove nezavisnosti naše zemlje i pozdravila ulogu Crne Gore u Berlinskom procesu i regionalnim integracijama.

Sagovornici su razgovorali o procesu evropskih integracija Crne Gore i u kontekstu Bregzita, pri čemu je predsjednik Vlade istakao da proces pridruživanja EU nema alternativu, potvrđujući  vjeru Crne Gore u viziju ujedinjene Evrope.

Sagovornici su se složili da su investicione konferencije koje organizuje EBRD, znak posebne pažnje koju ova razvojna banka poklanja regionu Zapadnog Balkana.

Send this to a friend