Ekonomija

Đukanović izričit: Moramo smanjiti poreze, pogotovo krizni

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila Analizu realizacije poreske politike za 2014. godinu.  

U Analizi se sagledavaju efekti primjene poreske politike i njen uticaj na privredu i budžet, kao i stepen usklađenosti poreskih i carinskih propisa sa pravom EU.  

Kako je saopšteno iz Vlade, ukupni prihodi ostvareni su u iznosu od 1.501,4 miliona eura, i veći su u odnosu na prethodnu godinu za 8,81 odsto.

Vlada je usvojila i Izvještaj o javnom dugu Crne Gore na 31. decembar 2014. godine. Neto javni dug, uzimajući u obzir depozite Ministarsva finansija, iznosio je 2.022,21 miliona eura, a u odnosu na bruto domaći proizvod javni dug na kraju prošle godine činio je 59,60 odsto BDP-a.

“Ne može proći nijedna inicijativa da se porezi povećaju, nego naprotiv – moramo da smanjimo poreze pogotovo onaj koji smo uveli kao “krizni“ kako se ne bi istopila prednost Crne Gore za strane investicije“, izričit je Đukanović.

Predsjednik Vlade je sa druge strane ukazao na potrebu podizanja stepena svijesti o odgovornosti prema državi kroz uredno plaćanje poreza. 

Govoreći po tački dnevnog reda koja se tiče javnog duga naše zemlje, Đukanović je pozvao sve članove Vlade na poštovanje planiranih rashoda i ukazao na neophodnost dovođenja u sklad troškova i prihoda i to do kraja godine.

Vlada je usvojila Informaciju o realizaciji projekta rješavanja stambenih pitanja socijalno ugroženih kategorija građana na sjeveru Crne Gore i prihvatila Ugovor o kupovini 31 stambene jedinice od Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju u vrijednosti od 999.544 eura. 

“Nadležna ministarstva zadužena su da raspodijele 23 stambene jedinice u Rožajama, Plužinama i Mojkovcu za programe socijalnog stanovanja, kao i za rješavanje urgentnih stambenih potreba zaposlenih u javnom sektoru, dok je osam stambenih jedinica u Bijelom Polju namijenjeno za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova“, saopšteno je iz Vlade.

Imajući u vidu personalne promjena u sastavu 40. Vlade Crne Gore, Vlada je donijela rješenja o  promjenama u sastavu Komisije za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku, kao i Komisije za ekonomsku politiku i finansijski sistem kao Vlade.

Takođe, promijenjen je i sastav Komisija za kadrovska i administrativna pitanja i Komisije za stambena pitanja, a za predsjednika obje komisije imenovan je mr Predrag Bošković, ministar prosvjete.

“U okviru tekućih pitanja, Vlada je razmotrila Prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti člana 11 stav 8 i 9 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja. Ocijenivši da su obije odredbe Zakona u nedvosmislenoj suprotnosti sa odredbom člana 116 stav 4 i člana 117 stav 1 Ustava Crne Gore, Vlada je zaključila da se  Ustavnom sudu dostavi Predlog za  pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti spornih odredbi Zakona“, navodi se u saopštenju.

U cilju modernizacije sistema izvršenja krivičnih sankcija i uvođenja savremenih rješenja međunarodnog prava u ovu oblast, Vlada je utvrdila Prijedlog zakona o izvršenju kazni zatvora, novčane kazne i mjera bezbjednosti.

“Novi zakon će omogućiti veći stepen poštovanja ljudskih prava zatvorenika, kao i humanije i ekonomičnije izvršenje kazni zatvora. Takođe, brojne novine koje se uvode ovim zakonom uticaće na smanjenje zatvorske populacije i posredno osnažiti izvršenje alternativnih sankcija i mjera”, ističu u Vladi.

Vlada je odložila razmatranje Prijedloga strategije implementacije ESA 2010 metodologije u statistici javnih finansija Crne Gore i Prijedlog uredbe o uslovima za odlaganje naplate poreskih i neporeskih potraživanja, pa su ove tačke skinute sa dnevnog reda sjednice.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Anonimni
Gost
Anonimni

Kasno premijeru,naš brod već
Kasno premijeru,naš brod već tone.

lovcen
Gost
lovcen

Fala BOGU I on nesto ljudsko danapravi
Fala BOGU I on nesto ljudsko da
napravi

Matematika
Gost
Matematika

Manje plate – manja potrosnja
Manje plate – manja potrosnja – manje ubiranje poreza – manja zarada privatnika – manji obrt novca u drzavi i ekonomija pada. Ekonomija se drzi na obicnim gradjanima koji su u vecini i moraju da trose novac a ne na par procenata bogatih koji gomilaju novac. Prosto ko pasulj, ali…

ON
Gost
ON

E’o se vas naježih od njegove
E’o se vas naježih od njegove dobrote

fiskalni fijasko
Gost
fiskalni fijasko

Pala potrosnja, nema pdv,
Pala potrosnja, nema pdv, državna kasa sve praznija,
jer im se otimacina obila o glavu!
Brze bolje da opet izlazu narod, i da speru promasaje!

Send this to a friend