Ekonomija

Đukanović: Luka Bar i pruga za bolju povezanost regiona i valorizaciju resursa

Đukanović je rekao da je Inicijativa 16+1 dodatno ojačala saradnju Crne Gore i Kine i dala joj novu dinamiku.

“Crna Gora je najmanja država u okviru ovog mehanizma. Ali i država velikih ambicija. Od obnove nezavisnosti BDP je porastao tri puta. Uspješno vodimo pregovore za članstvo u EU. Kroz nedjelju dana očekujemo odluku o upućivanju poziva za članstvo u NATO. Sprovodimo kvalitetne strukturne reforme i unapređujemo investicioni ambijent. Zahvaljujući tome, kao i konkurentnoj poreskoj politici, SDI tokom posljednje decenije činile su oko 19 odsto ostvarenog BDP. Koristimo euro kao valutu od 2002. godine. Crnu Goru transformišemo u brzorastuću ekonomiju, sa širokim spektrom mogućnosti za biznis“, istakao je on.

Prema njegovim riječima, Crna Gora u okviru mehanizma 16+1 koristi značajan dio opredijeljenog preferencijalnog kreditnog paketa za infrastrukturne projekte.

“Jasno nam je da nema željenog ekonomskog rasta sa postojećim infrastrukturnim ograničenjima. Iako smo na vratima Jadrana, i imamo stratešku poziciju u srcu Evrope, još uvijek smo relativno teško dostupni i slabo povezani. Zato smo krenuli u izgradnju autoputa, najvećeg infrastrukturnog projekta, koji će povezivati Jadransku obalu, preko Beograda i Budimpešte, sa Centralnom i Zapadnom Evropom. Projekat realizujemo sa kineskim partnerima CCCC-CRBC“, dodao je premijer.

To je, ističe Đukanović, nova polazna tačka za budućnost saradnje sa Kinom. 

„Tačka sa koje vidimo novi domen – uključivanje crnogorske Luke Bar u pomorski lučki koridor na Jadranu, koji bi predstavljao ispunjenje proklamovane „Win-Win” strategije NR Kine sa zemljama Centralne i Istočne Evrope. Za Crnu Goru je važno da angažuje i razvija potencijale Luke Bar, a za NR Kinu da proširi mrežu inicijative „Jedan pojas, jedan put”“, naveo je on.

On je istakao da Crna Gora ima velike šanse i u oblasti energetike, jer sada koristi manje od 30 odsto vodnog potencijala. 

Izgradnjom novih hidroelektrana, dodaje Đukanović, mogla bi postati jedan od najznačajnijih proizvođača vršne električne energije koja se najbolje kotira na berzi. To, smatra, predstavlja izuzetan potencijal za saradnju sa inostranim partnerima. 

“Posebno kada se ima u vidu mogućnost plasmana električne energije na tržište EU, preko podmorskog kabla između Crne Gore i Italije, koji upravo realizujemo. Time će Crna Gora postati regionalno čvorište za prenos električne energije. Istovremeno, svi elektroenergetski potencijali u ovom dijelu Evrope značajno će dobiti na atraktivnosti i izvoznim performansama. Paralelno jačamo i prenosnu energetsku mrežu i tako se kvalitetno povezujemo sa državama regiona“, kazao je on.

Velike šanse Đukanović vidi i u razvoju turizma. Prema njegovim riječima, najpoznatije globalne kompanije pokazuju interesovanje za crnogorski turizam. 

“Mnoge od njih su nam već partneri. Crna Gora je jedna od najbrže rastućih turističkih ekonomija u svijetu. To pokazuju analize svih relevantnih turističkih organizacija. Jasno nam je da turiste iz geografski dalekih tržišta poput kineskog možemo privući udruženi, ponudama regionalnih paket aranžmana“, naglasio je on.

Novu mogućnost unapređenja budućih odnosa sa Kinom Đukanović vidi i kroz povezivanje programa 16+1 sa Berlinskim procesom, koji je na inicijativu Vlade Njemačke započet 2014, a nastavljen ove godine u Beču. 

“Ove inicijative su sasvim komplementarne. Naš primjer pokazuje da se projekti mogu realizovati i trilateralno. Rekonstrukciju dijela željezničke pruge u Crnoj Gori vrše kineski partneri, a finansira se iz EU fondova, rekao je premijer.

Povezivanje ovih programa, smatra on, može biti nova šansa za realizaciju održivih projekata od zajedničkog interesa, uz punu podršku EU i NR Kine, a istovremeno i novi impuls jačanju saradnje Pekinga i Brisela. 

“Smatram da predložena Srednjoročna agenda i Sudžou smjernice predstavljaju dobru osnovu za realizaciju prioritetnih projekata u regionu, i da su snažan podstrek našem budućem ekonomskom razvoju“, zaključio je Đukanović.

Send this to a friend