Ekonomija

Đurović: Ko i zašto i dalje forsira Mamulu?

“Javnost Herceg Novog i cijele Crne Gore već je upoznata sa činjenicom da je na tekućem zasjedanju Skupštine Crne Gore uvrštena u dnevni red i rasprava o davanja u dugoročni zakup ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula. Sjednica Zakonodavnog odbora na kojoj ugovor o dugoročnom zakupu Mamule nije dobio saglasnost daje nadu da će, ipak, biti dovoljno razuma među poslanicima svih političkih subjekata i na plenumu, odnosno da ovaj ugovor neće proći”, kazala je Đurović.

Ali, dodaje ona, nada je jedno.

“A, na žalost, realnost nas razočara i demantuje svakodnevno. Ako su građani i parlament Herceg Novog, kao i cjelokupna javnost digli glas protiv ovakvog rješenja za Mamulu, koje podrazumijeva izgradnju vila i hotela ekskluzivnog tipa za uživanje odabranih, ko onda i zašto i dalje forsira Mamulu?”, pitala je Đurović.

Naglašava da su krajnje neprimjereni komentari koji stižu iz redova Demokratske partije socijalista koji stav protiv nakaradnog ugovora o dugoročnom zakupu tretiraju kao izdaju interesa Crne Gore.

“Niti DPS ima ekskluzivno pravo da brani državne interese, niti su njihova rješenja u interesu naroda u Crnoj Gori. Sve njihove privatizacije i valorizacije su u isključivom interesu pojedinaca, rodbinski i prijateljski vezanih u uskim krugovima. Zašto se valorizacija ovog lokaliteta može i mora, po DPS-u, ostvariti samo kroz izgradnju privatnih turističkih sadržaja?”, naglasila je Đurović.

Prema njenim riječima, u svijetu poznati modeli valorizacije lokaliteta koji imaju kulturnu i istorijsku vrijednost daleko su bolji, unosniji i respektabilniji od ovog koji je pred nama sada.

“Inicijativa koja je pokrenuta prije nekoliko godina od strane UN i Bustrosa Galija bila je vrijedna pažnje i održiva, jer bi ovaj lokalitet i cijelu Crnu Goru stavila na svjetsku geografsku mapu univerzalnih vrijednosti i mjesto okupljanja poznatih stvaralaca svih domena. Mjesto na kojem će se njegovati i razvijati sloboda misli i govora, multikulturalnost, podsticati kreativnost, a očuvati biodiverzitet, kao i njegova specifična istorijska vrijednost, sve pod zaštitivom UNESCO-a”, kazala je Đurović.

Na žalost, ističe ona, u državnim institucijama nije bilo sluha za rješavanje i unapređenje Mamule pod pokroviteljstvom UN, ali sluha ima kada su privatni interesi u pitanju.

“Iako neki lokalni politički subjekti svoje stavove mijenjaju kako vjetar duva, građani Herceg Novog su i dalje složni u odbrani Mamule i zbog svojih predaka, ali i zbog budućih pokoljenja. Još uvijek se nadamo da će većina poslanika u Skupštini Crne Gore, ipak, biti protiv prodaje Mamule”, poručuje Đurović.

Send this to a friend