Ekonomija

E-Gambling zbog negativne kampanje izgubila milion eura

Prema riječima Kodolanyija, oni će istrajati u namjeri da nadležni državni organi ispitaju zbog čega je protiv njih vođena ‘hajka’, s obzirom da je inspekcija utvrdila da E-Gambling Montenegro (EGM) posluje u skladu sa svim crnogorskim zakonima.

DN: Koliko štete je nanijeto EGM zbog negativne kampanje koju je Uprava igara na sreću vodila protiv vaše kompanije mjesecima?

Kodolanyi: EGM je pretrpio i danas trpi različite vrste štete. Hajde da prvo govorimo o nematerijalnim štetama, koje su u ljudskom smislu gore od materijalne štete. Nakon novog početka u februaru 2015. godine, u skladu sa našom dugoročnom strategijom planirali smo da prenesemo neke funkcije u Podgoricu iz kancelarije u Budimpešti i ujedno poboljšamo i unaprijedimo lokalne mogućnosti EGM ovdje. Naime, planirali smo veću organizaciju i povećanje lokalnog kadra – do 20 novih radnika, kao i iznajmljivanje odgovarajućeg novog poslovnog prostora sa odgovarajućom infrastrukturom, (za koji smo već potpisali ugovor). Ali, kada je cijela ova prljava kampanja počela protiv nas, to je ubilo čitavu ideju. Naš plan je bio da prenesemo i razvijamo ovdje npr. rješavanje pritužbi igrača, poboljšanje računovodstva i unutrašnju kontrolu, koordinaciju međunarodnog PR, izložbe itd. Prošlo je više od godinu dana, a mi još uvijek ne možemo da koristimo našu kancelariju, štaviše, morali smo da otpustimo četiri kolege iz Crne Gore i tri iz Budimpešte. Pojedini mediji iz Crne Gore su objavili fotografije mojih kolega, prikazujući ih kao kriminalce, dok su neki od njih u stvari samo nama pomagali oko izložbe i drugih marketinških događaja.

DN: Koliki su finansijski gubici EGM zbog pomenute ‘hajke’?

Kodolanyi: Gubitkom postojećih partnera, ali i naših već registrovanih, ali ne još ugovorenih klijenata, naš gubitak iznosi oko milion eura.

Uz zadržavanje postojeće i ugovorene infrastrukture koju nijesmo koristili, gubici su oko 140.000 eura, dok smo za pravne i druge stručnjake potrošili 100.000 eura. Da bi makar zakonski zadržali koncesiju EGM, iako nijesmo mogli da radimo, plaćali smo koncesione naknade, oko 150.000 eura.

Tadašnji v.d. direktora Uprave za igre na sreću Ilija Vukčević je neopravdano i neobjašnjivo konfiskovao 30.000 eura, koje su bile deponovane u prethodnom periodu kao obavezne bankarske garancije. Čak i sada ne znamo zbog čega je to urađeno.

Pored dobro kvantifikovanih gubitaka, EGM je pretrpio veliki poslovni gubitak ugleda – položaj na tržištu koji smo postigli za tri godine velikog truda je potpuno uništen. 

Zbog namjerno sprovedenog negativnog medijskog publiciteta i Ilije Vukčevića, svi naši lokalni bankarski i drugi odnosi sa dobavljačima i saradnicima su “zamrznuti”, stavljeni na čekanje ili jednostavno ne mogu da funkcionišu kao prije.

Duboko sam razočaran činjenicom da je ovo moglo da se desi u Crnoj Gori.

DN: Inspekcija je na kraju utvrdila da vaša kompanija posluje u skladu sa zakonom. Ko je glavni krivac za negativnu kampanju koja se vodi protiv vas i zašto?

Kodolanyi: Ja kao izvršni direktor, pored menadžmenta kompanije, trebalo bi da štitim interese i imovinu naših stranih investitora. Bilo mi je potrebno čak tri mjeseca da shvatim šta se dešava, a upućeno je protiv kompanije i protiv akcionara. Ipak, nijesam razumio ni tada, a ni sada, zašto se to tako odigralo i šta je bio motiv Vukčevića, osim onoga što sam čuo da je radio ranije za jednu od lokalnih kockarskih kompanija. On se ponašao i djelovao neobjašnjivo, ali definitivno ne kao odgovoran i nadležan direktor državnog organa.

Zašto tako mislim. Jer s jedne strane, on je nekoliko puta naglasio, da će u skladu sa zakonima sve da zaštiti i služi u najboljem interesu države i državnog budžeta. S druge strane, dok smo željeli da sarađujemo svim sredstvima i bili spremni da platimo dug (za godinu dana, a po dogovoru sa AGC / Ministarstvom) i sve obaveze, on nije htio ni da razgovara sa EGM o tome. Jednostavno je želio da izazove štetu i spriječi EGM da funkcioniše i radi. Možda je nepotrebno nagađati da li bi zaista on radio u interesu državnog budžeta ispravno u našem slučaju, kao i da li je želio potpuno da diskredituje EGM. Mi bi svakako do sada platili sve prethodne dugove, ali i nastavili da vodimo našu firmu u skladu sa svim zakonima i očekivanjima. Tako da ne želim da nagađam o njegovim motivima, jer su izvan mog razumijevanja u normalnom smislu te riječi. Ali bih iskreno volio to jednom da saznam.

DN: Hoćete li i dalje poslovati u Crnoj Gori i promovisati Crnu Goru kao državu u koju vrijedi ulagati novac?

Kodolanyi: Naša strategija se nije promijenila, otkako smo počeli poslovati ovdje. Mi smo jasno stavili do znanja u svim našim dosadašnjim izjavama, komunikacijama, izložbama itd. da smo željeli i da želimo ‘win-win’ saradnju, da promovišemo zemlju i sektor kockanja, donoseći korist ne samo za nas, razmjenu znanja i iskustva na tržištu, najbolju praksu, i doprinos poboljšanju konkurentnosti u ovom ranije praktično nepostojećem segmentu industrije u Crnoj Gori.

Povrh svega toga volim ovu zemlju. Volim planine, kanjone, morske obale, rijeke, hotele, restorane. Svake godine smo imali radionice ovdje, i provodili smo jednonedjeljne odmore za jačanje timskog duha sa kolegama iz Mađarske. Ovog ljeta npr. sam došao ovdje sa 25 mojih kolega koji jako vole ovu zemlju.

Tako da ćemo se potruditi da nastavimo da radimo i poslujemo ovdje ukoliko budemo imali šansu za fer tretman od nadležnih državnih organa i budemo mogli da funkcionišemo u kooperativnom okruženju. I dalje vidimo šansu za to poslije promjene u AGC administraciji.

DN: Da li očekujete da Tužilaštvo ispita ove napade koji su, kako je ranije utvrdila inspekcija, bili neosnovani?

Kodolanyi: Kako vidim sa tačke gledišta jednog “stranca” bilo bi pošteno, ako bi nadležni nezavisnih kontrolnih tijela sproveli temeljnu, pažljivu kontrolu i inspekciju na drugoj strani kao što su to učinili sa EGM-om. Zašto? Zato što u praksi izazivanje stvarne štete, ne samo nama, već državi je nezakonito ponašanje službenika vlade na visokom nivou i ja vjerujem da oni takođe treba da budu provjereni i kontrolisani, a za njihove odgovornosti određeni ljudi treba da odgovaraju.

Ti organi i njihovi viši oficiri treba da djeluju poštujući zakone i propise na isti način kao što očekuju oni od kompanija i građana. U suprotnom, sve može da se uradi bez ikakvih posljedica, a to stvarno ne bi bila dobra poruka za svijet, za međunarodna poslovanja i strane investitore.

 

Mislim da je ovo pravi izazov za pravni sistem vaše zemlje. Ako on zaista jednako pruža zaštitu i fer tretman za strane investiture i kompanije. Ovo je pravo pitanje, koje vjerovatno mnogi investitori koji čitaju našu priču žele da znaju. Vjerujemo u mogućnost da nadležni organi postave dobar primjer na ovom slučaju.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Anonimni
Gost
Anonimni

A Crna Gora izgubila desetakA Crna Gora izgubila desetak miliona eura neplaćenog poreza na ovu kriminalnu rabotu , nezabilježenu u svijetu . Neka gospodin , posle odslužene kazne za krađu poreza ( naravno i povraćaja ) ode u Ameriku i tamo tadi sličnu rabotu . Ali on to naravno neće jer se za to tamo dobijaju decenijske robije i sve… Više »

Anonimni
Gost
Anonimni

Bolje je izjesti pola Kila
Bolje je izjesti pola Kila krhmetine no bacat pare na kocku.

aMNEzija
Gost
aMNEzija

a bar se potrudite malo bolje
a bar se potrudite malo bolje kad radite ove placene intervjue…

pukao na dvoje
Gost
pukao na dvoje

kad hodate nesigurnim korakom
kad hodate nesigurnim korakom

Send this to a friend