Ekonomija

EIB odobrila IRF-u kredit od 70 miliona eura

Direktor IRF-a, Zoran Vukčević, kazao je da će se kreditni aranžman realizovati kroz dva finansijska ugovora od 40 miliona i 30 miliona eura.

“Sredstva su namijenjena za podršku razvoju malog i srednjeg biznisa, unaprijeđenju ukupne infrastrukture kada je u pitanju biznis, kao i za projekte koji se odnose na energetiku i zaštitu životne sredine”, saopštio je Vukčević nakon sjednice Vlade na kojoj je razmatrana Informacija o kreditnom aranžmanu sa EIB, prenosi MINA-business.

On je objasnio da je u odnosu na prethodni aranžman, koji je IRF imao sa EIB, ovaj značajno povoljniji.

“IRF će zato korigovati svoje kreditne uslove za ovu godinu po pitanju kamate, ročnosti i grejs perioda”, rekao je Vukčević.

IRF će, nakon potpisivanja ugovora, kako je dodao, biti u prilici da plasira sredstva za mala i srednja preduzeća do 12 godina ročnosti, sa grejs periodom od četiri godine. 

“Za projekte koji spadaju u kategoriju prioritetnih projekata, koji se odnose na unaprijeđenje životne sredine, energetike i infrastrukture, kreditni aranžman će biti do 15 godina sa grejs periodom od pet godina”, precizirao je Vukčević.

On je naveo da će IRF, u dijelu kamatnih stopa, korigovati sadašnju prosječnu kamatnu stopu od četiri odsto.

“Na taj način ćemo dodatno učiniti veću dostupnost finansijskim sredstvima prije svega preduzetnicima, početnicima i ženama u biznisu malim i srednjim preduzećima. Sve to imaće za rezultat povećanje ekonomskih aktivnosti i realizaciju svih biznis ideja koje će biti u funkciji valorizacije resursa sa kojima Crna Gora raspolaže”, ocijenio je Vukčević.

Vlada je danas usvojila i izmjene i dopune Odluke o Programu povećanja regionalne i lokalne konkurentnosti, kroz usaglašavanje sa zahtjevima međunarodnih standarda poslovanja za period od prošle do naredne godine.

Generalni direktor Dirktorata za razvoj u Ministarstvu ekonomije, Nina Vujošević, saopštila je da je Program sada proširen za podršku uvođenju standarda ISO 22000 odnosno HACAP uputstva za djelatnosti prerađivačke industrije, trgovine, turizma i ugostiteljstva kao i ostalih usluga.

“Suština je da po prijavi za pomoć u okviru programa, na osnovu objavljenog javnog poziva, preduzeća apliciraju za podršku i nakon dostavljanja dokaza o opravdanim troškovima za uvođenje standarda i dobijanje sertifikata za njegovo posjedovanje Ministarstvo ekonomije refundira do pet hiljada eura ili do 70 odsto opravdanih troškova za mala preduzeća, odnosno do 60 odsto opravdanih troškova za srednja preduzeća”, objasnila je Vujošević.

Program, kako je navela, ima za cilj povećanje konkurentosti preduzetnika malih i srednjih preduzeća sa akcentom na sjeverni region Crne Gore.

 

Send this to a friend