Ekonomija

EK snizila procjene rasta crnogorske ekonomije

EK je u jesenjim ekonomskim prognozama, za ovu godinu predviđala rast crnogorske ekonomije od 4,1 odsto.

U najnovijim prognozama EK, u koje je agencija MINA-busienss imala uvid, saopštila da će crnogorski bruto domaći proizvod BDP u narednoj godini porasti 4,1 odsto, u odnosu na prethodni izvještaj u novembru u kojem je predviđala rast ekonomije od četiri odsto.

EK je snizila procjenu rasta crnogorske ekonomije u prošloj godini na 3,9 odsto sa novembarskih četiri odsto.

Takođe, u izvještaju je navedeno da bi povećana javna i privatna potrošnja trebalo da utiču na ekonomski rast u narednim godinama.

“Privatna potrošnja će vjerovatno imati koristi od postepenog poboljšanja na tržištu rada. Kada su u pitanju javne finansije, one će i dalje biti pritisnute dugoročnim obavezama finansiranja autoputa i većim izdvajanjima za plate, penzije i druga socijalna davanja”, navodi se u izvještaju EK. 

EK očekuje da će se dinamika rasta nastaviti i u ovoj i narednoj godini, dok će značajan broj projekata uticati na snažan učinak kapitalnih investicija. 

“Vladin fiskalni prostor, a samim tim i njegova potrošnja, će biti ograničen tokom izgradnje autoputa”, kazali su iz EK. 

U izvještaju EK navedeno je da bi stopa nezaposlenosti u Crnoj Gori u ovoj godini trebalo da iznosi 17,2 odsto, a u narednoj 16,8 odsto. 

Prema projekcijama, javni dug će ove godine iznositi 65,8 odsto BDP-a, a u narednoj će porasti na 68,9 odsto BDP-a.

Očekuje se da će budžetski deficit ove godine iznositi 6,6 odsto, a naredne 6,1 odsto.

Za ovu godinu EK prognozira Crnoj Gori inflaciju od 1,9 odsto, a za narednu 2,2 odsto. 

Iz EK su naveli da bi određeni oporavak privatne potrošnje mogao da dovede do planova Vlade da poveća plate u javnom sektoru, penzije i neka socijalna davanja kako je i predviđeno budžetom za ovu godinu.

“Pad cijena nafte na svjetskom tržištu i dalje pritiska inflaciju u Crnoj Gori”, kazali su iz EK.

Iz EK su saopštili da su dobri rezultati prošlogodišnje turističke sezone bili glavni faktor za snižavanje spoljnjeg deficita.

“Očekuje se da će značajne investicije u hotelske kapacitete održavati prihode u turizmu u ovoj i narednoj godini”, rekli su iz EK.

Iz EK su kazali da je stopa nezaposlenosti u prošloj godini nastavila da pada, iako sporijim tempom nego što je predviđeno, zbog povećanja radne snage.

EK očekuje da će zaposlenost ove godine nastaviti da raste u sličnom ritmu kao i prošle godine, a da će naredne dodatno ubrzati zbog novih investicija.

Iz EK su naveli da je deficit budžeta uglavnom povezan sa izgradnjom prioritetne dionice autoputa Bar-Boljari.

“Neto potreba za finansiranjem će u ovoj godini biti značajna, ali bi u narednim godinama trebalo da zabilježi pad. U ovoj godini država treba da pozajmi 688 miliona eura. Generalno, javni dug Crne Gore je za ovu i narednu godinu podešen na dalji rast, predvođen dodatnim zaduživanjem za finansiranje kapitalnih rashoda”, kazali su iz EK.

Iz EK su podsjetili na fiskalna pravila Crne Gore, prema kojima je Vlada, u slučaju da javni dug pređe 60 odsto BDP-a, što se očekuje uskoro, dužna da sačini plan kojim će se dug u narednih pet godina smanjiti.

“Ipak, plan za upravljanje dugom mogao bi biti sačinjen usljed prekoračenja troškova tokom izgradnje autoputa ili labavljenja fiskalne discipline, naročito tokom izborne godine”, zaključili su iz EK.

Prema procjenama EK, u cijeloj EU ove se godine očekuje rast BDP-a 1,9 odsto, a u članicama eurozone 1,7 odsto.

Send this to a friend