Ekonomija

Ekološki čist i isplativ energetski sistem moguć na Balkanu

Model je rezultat rada tima međunarodnih stručnjaka koji su sarađivali sa regionalnim organizacijama civilnog društva. Predstavljen je u formi video igrice dostupne na Internetu, a koja svakome od nas dozvoljava da izaberemo vlastitu energetsku budućnost.

“Kreirajući svoju viziju energetske budućnosti, svako ko isproba model moći će vidjeti da je moguće praviti razumne izbore o energetskoj budućnosti Jugoistočne Evrope”, istakli su iz Green Home-a.

Saopštili su da predstavljeni model u slučaju Crne Gore pokazuje da gradnja novih termoenergetskih objekata i mala ulaganja u obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost, odnosno nastavak postojeće prakse, u znatnoj mjeri povećava emisije gasova staklene bašte.

Oni su kazali da energetski model pokazuje da će dostizanje ciljeva koje pred članice stavlja EU biti teško ukoliko dođe do gradnje nove elektrane na ugalj, čak i u slučaju da se mjere energetske efikasnosti maksimalno primjene u svim sektorima.

Direktor Energetske zajednice, Janez Kopač, smatra da je informisanje javnosti o odlukama koje se tiču budućnosti njihovih energetskih sistema izuzetno važno za Energetsku zajednicu.

„Ova video igrica o energiji je izvrstan alat koji javnosti kompleksno pitanje objašnjava na jednostavan i zabavan način”, rekao je Kopač.

Model nudi širok izbor scenarija, od nastavljanja trenutne prakse kojom se i dalje eksploatiše sav postojeći ugalj i ne investira se u obnovljive izvore energije, do scenarija koji je kompatibilan sa EU ciljevima i pokazuje da je tehnički izvodljivo imati efikasne i niskokarbonske energetske sisteme.

Predstavnici Green Home-a su kazali da je upravo drugi scenario u skladu sa ciljem EU prema kojem gasove staklene bašte do 2050. godine treba smanjiti 80 odsto.

Direktor Fondacije SEE Change Net, Garret Tankosić-Keli, kazao je da činjenice govore da je „put“ koji je predstavljen modelom moguć.

„Ono što je sada potrebno su vizija, politička volja i predanost izabranih predstavnika. Bilo koja razumna vlada bi trebalo da želi pravedniji, čistiji i efikasniji energetski sistem za svoje građane”, rekao je Tankosić-Keli.

Send this to a friend