Ekonomija

EPCG: 61,5 miliona eura za akumulirane gubitke, 35 miliona akcionarima

Za te namjene kao i isplatu novčanih sredstava akcionarima, srazmjerno njihovom učešću u kapitalu, smanjen je osnovni kapital kompanije. 

“Time  je  obezbijeđeno oko 61,5 miliona eura za pokriće dijela akumuliranih gubitaka i oko 35 miliona za isplatu akcionarima. Preostali dio gubitaka, na osnovu mišljenja Instituta certifikovanih računovođa, kao organa državne uprave nadležnog za poslove računovodstva i revizije, biće pokriven iz revalorizacionih rezervi a ostali dio iz emisione premije”, saopšteno je iz EPCG-a.

Kako je saopšteno na sjednici, angažovanjem menadžmentskih struktura, zaposlenih u kompanijii dobrog upravljanja troškovima ostvarena su osnovna načela Poslovne politike. 

“Realizovan je Elektroenergetski bilans i obezbijeđeno uredno snabdijevanje svih potrošača električnom energijom”, dodaje se u saopštenju. 

Akcionari su podsjetili da je Elektroprivreda prošlu godinu završila sa dobitom od 34.767.009 eura, što je za 9.611.054 eura više u odnosu na 2013. godinu.

Ukupna ostvarena proizvodnja električne energije u 2014. godini iznosila je 3.038,1 GWh, što je za 159,9 GWh ili 5.0 odsto manje od plana, odnosno za 771,1GWh ili 20,2 odsto manje u odnosu na 2013.

Ostvarena  potrošnja električne energije u 2014. veća je u odnosu na prethodnu godinu za 16,6 GWh. 

“Ostvaren je visok stepen sigurnosti  rada elektroenergetskog sistema Crne Gore kao i veoma visok stepen pouzdanosti i raspoloživosti elektrana”, ističe se u saopštenju.

Gubici ostvareni u distributivnoj mreži u 2014. godini iznose 16,83 odsto i manji su odnosu na 2013. za 49,1 GWh. 

Kako je saopšteno na sjednici akcionara, plan naplate za 2014. godinu je ostvaren u cjelosti. 

U 2014. godini je naplaćeno oko 5,6 miliona eura više nego u prethodnij godini, tj. stopa naplate povećana je u prosjeku za 5,2 odsto.

“Kapitalna ulaganja u 2014. godini realizovana su u manjem obimu nego prethodne godine iz razloga što je AMM projekat – „Pametna brojila” bio ubrzan u 2013. godini pa je najveći dio projekta bio i realizovan u toj godini”, navedeno je u saopštenju.

Sa druge strane, kompanija podvlači da se pozitivni rezultati mogu očekivati i u narednom periodu uz akcije i optimizacije započete ranije čime bi se EPCG suprotstavila novim izazovima koji je čekaju.

Prema Zakonu o privrednim društvima, mandat članova Odbora direktora ističe na prvoj redovnoj godišnjoj sjednici skupštine akcionara. 

Shodno tome, nakon razrješenja postojećih i glasanja za nove, izabran je novi Odbor direktora, u kojem je došlo do promjene dva člana predstavnika strateškog partnera A2A.

Send this to a friend