Ekonomija

Estonci odustali od kupovine velikog doka u Bijeloj

“Na nedavno održanom sastanku direktor Petar Tušup nam je pročitao dopis koji su poslali iz kompanije Baltic art, koji su bili prvorangirani na tenderu za prodaju imovine Brodogradilišta. Estonci su odustali od kupovine doka, a razlog je kako su naveli, skup transport i kompletna priprema za tegljenje”, kazao je Krivokapić za Radio Herceg-Novi.

Krivokapić je rekao da će, prema nezvaničnim saznanjima radnika, početi pregovori sa drugorangiranom kompanijom.

Na tender za prodaju dijela imovine Jadranskog brodogradilišta Bijela stiglo je šest ponuda, od kojih je većina za kupovinu velikog doka sa pripadajućom opremom i alatima.

Estonci su za kupovinu velikog doka sa pripadajućom opremom i alatima ponudili 13,21 milion eura. Litvanska kompanija AB Vakaru laivu gamykla ponudila je za veliki dok 11 miliona eura, a za isti dio imovine turska kompanija Hat-San iznos od 9,11 miliona eura.

MIS Maritime limited corporation za veliki dok sa pripadajućom opremom ponudio je oko 8,56 miliona, a turska firma Sefine Denizcilik Tersanecilik Turizm ponudila je 8,38 miliona eura. Nenad Lazović iz Bijele ponudio je za kupovinu poslovnog prostora površine 480 metara kvadratnih 453,61 hiljadu eura.

Dio imovine preduzeća prodavao se po ukupnoj početnoj cijeni od oko 19,71 milion eura. Na prodaju je ponuđena imovina koju čine posebni djelovi poslovne zgrade u privredi, brodogradnji, pomoćne zgrade, kao i oprema za obavljanje djelatnosti.

Radnici čekaju da se završi ta procedura, jer bi od prodaje imovine trebalo da im budu isplaćena zaostala dugovanja i otpremnine.

Sadašnji i bivši radnici Brodogradilišta potražuju oko 1,3 miliona eura. Njihov budući angažman zavisiće i od pregovora sa konzorcijumom Adriatic Marinas i Damen, koji se javio na tender za koncesiju za privredno korišćenje brodogradilišne luke u Bijeloj, na period od 30 godina.

Stečaj u Brodogradilištu uveden je 30. juna prošle godine na zahtjev Poreske uprave PU. Već deset mjeseci obim poslova je minimalan a trenutno su na remontu dva objekta-italijanska barža i školski brod Jadran.

Send this to a friend