Ekonomija

EU fondovi značajna podrška za sprovođenje unutrašnjih reformi

Na sastanku su učestvovali predstavnici država Zapadnog Balkana, Turske i Evropske komisije. Sastanak su otvorili v.d. generalnog direktora za koordinaciju programa pomoći EU u MVPEI Ana Vukadinović, šef Sektora za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori Andre Lis i šef Jedinice EK za regionalnu saradnju i programe za proširenje Morten Jang.

Učesnici skupa su razmijenili mišljenje o akcijama koje su predložene za finansirane u okviru Višekorisničkog programa Ipe za 2017. za koji je EU opredijelila preko 350 miliona eura, a koje, između ostalog, obuhvataju program za civilno društvo i medije, promociju istraživačkog novinarstva u državama Zapadnog Balkana i Turskoj, regionalni program za statistiku, podršku regionalnoj saradnji u oblasti životne sredine, program podrške upravljanju migracijama i integraciji Roma, podršku Zapadnobalkanskom investicijskom okviru, prekograničnu saradnju itd. 

“Otvarajući sastanak, v.d. generalnog direktora za koordinaciju programa pomoći EU Ana Vukadinović je istakla značaj sredstva iz EU fondova za sprovođenje važnih unutrašnjih reformi i napredovanje država Zapadnog Balkana prema članstvu u EU”, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Kada je riječ o podršci infrastrukturi, ona je saopštila da je Crna Gora formirala Jedinstvenu listu prioritetnih projekata koja sadrži 64 projekta u četiri oblasti: zaštita životne sredine, saobraćaj, energetika i socijalni sektor, ukupno procijenjene vrijednosti oko četiri milijarde eura.

Vukadinović je naglasila da će Jedinsvena lista biti ažurirana, te da će predstavljati odličnu osnovu za programiranje nacionalne Ipe i Zapadnobalkanskog investicijskog okvira, ali i za buduće planiranje projekata za strukturne fondove EU koji će Crnoj Gori biti dostupni nakon pristupanja EU.

Kao važan mehanizam saradnje sa susjedima i članicama EU, Vukadinović je istakla programe za regionalnu i teritorijalnu saradnju, istakavši da Crna Gora, u okviru Ipe II učestvuje u devet programa, od kojih su četiri bilateralna, dva trilateralna i tri transnacionalna.

Podsjetila je da su prvi pozivi za transnacionalne programe već objavljeni, dok se pozivi za bilateralne i trilateralne programe prekogranične saradnje očekuju u narednim mjesecima. 

Šef Jedinice EK za regionalnu saradnju i programe za proširenje Morten Jang je ukazao na važnost predstojećeg Pariskog samita u okviru Berlinskog procesa i u tom pravcu ukazao na potrebu realizacije planiranih aktivnosti iz agende povezivanja. Predstavio je da će na samitu značajna pažnja biti posvećena pitanju mladih, njihovoj mobilnosti, vještinama i volonterskom radu. 

Send this to a friend