Ekonomija

Euromost traži pomoć Marića u vezi uvjerenja majki iz Rožaja

Zavod za zapošljavanje Crne Gore ZZZCG pokušava da zbuni javnost navodeći da je riješio sve zahtjeve majki za doživotnu nakanadu, kazali su u Euromostu.

Zavod je juče saopštio da su službenici Biroa rada u Rožajama izdali majkama sa troje i više djece svako uvjerenje o dužini čekanja na evidenciji nezaposlenih. To znači da su riješeni svi zahtjevi Rožajki za doživotnu naknadu. 

Utvrđeno je da se 934 majke nalaze na evidenciji duže od 15 godina, a njih 369 je na evidenciji manje od 15 godina.

“Time potvrđuje da je taj broj dobio negativno uvjerenje, a ne pozitivno, jer se nalaze manje na evidenciji od 15 godina, sa čime su svim majkama koje protestuju u Rožajama zahtjevi odbijeni, a ne prihvaćeni i riješeni kako navode u Zaovodu”, kazali su u Euromostu.

To su sada, kako kažu u toj organizaciji, sporna uvjerenja zbog kojih majke u Rožajama tvrde da su neazonito donijeta, “jer su im u ovom Zavodu pogubili dokumentaciju, koja potvrđuje da su se javljale Birou preko 15 godina.

Prema riječima majki iz Rožaja donijeto je 480 negativnih uvjerenja, zbog čega sada ne mogu da ostvare svoje pravo na naknadu po osnovu troje i više djece.

“Takođe Zavod za zapošljavanje prosljeđuje centrima za socijalni rad uvjerenja o vremenu javljanja na Zavodu i ne donose oni nikakva rješenja, kako izjavljuju, niti oni mogu majke da upućuju prema drugostepenom organu ili Upravnom sudu. To kroz rješenje mogu samo centri za socijalni rad”, kažu u Euromostu.

Zbog toga su od ministra rada i socijalnog staranja Borisa Marića zatražili da naloži Centru za socijalni rad u Rožajama da vrati Zavodu za zapošljavanje više od 400 spornih uvjerenja za majke sa troje i više djece.

Send this to a friend