Ekonomija

Evo koliko košta homologacija vozila koja se uvoze ili prvi put stavljaju na tržište Crne Gore

“Homologacija tipa vozila sprovodi se za nova vozila koja uvoze ovlašćeni zastupnici proizvođača ili sami proizvođači, dok se homologacija pojedinačnog vozila sprovodi za nova i upotrebljavana vozila koja se pojedinačno uvoze”, objašnjavaju u Ministarstvu.

Brajović je izrazio zadovoljstvo time što su u potpunosti ispunjeni svi uslovi da Crna Gora, kao i sve moderne države Evropske Unije, vrši postupak homologacije vozila za svoje potrebe, putem svojih nacionalnih resursa i preduzeća registrovanih na teritroriji Crne Gore.

“Pravilnikom o tehničkim zahtjevima za vozila koja se uvoze ili prvi put stavljaju na tržiše u Crnoj Gori kojeg je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva pripremilo i koji je stupio na snagu prvog maja ove godine, propisuju se uslovi koje moraju da ispunjavaju vozila koja se uvoze radi registracije, prodaje i puštanja u saobraćaj u Crnoj Gori, i uslovi za određivanje organizacije koje mogu obavljati administrativne i tehničke poslove, čime je u potpunosti uređena oblast homologacije motornih vozila. Što se tiče ispunjavanja uslova zaštite životne sredine i zdravlja ljudi zadržan je za uvoz upotrebljavanih vozila postojeći standard minimum Euro 3 (godina proizvodnje 2000-2005), dok je za uvoz novih vozila usvojen ekološki standard minimum Euro 5 (godina proizvodnje 2011-2015)”, kazali su u Ministarstvu.

Za poslove homologacije za tip vozila i izdavanje potvrde o homologaciji za pojedinačno vozilo, prijavio se jedan ponuđač koji je u potpunosti ispunio uslove Javnog poziva – Univerzitet Crne Gore – Mašinski fakultet Podgorica. 

Za obavljanje dijela poslova u postupku homologacije pojedinačnog vozila, prijavilo se šest privrednih društava, odnosno stanica za tehnički pregled i to: Mobil auto doo Podgorica, Šišević Company doo Podgorica, M.R. Cetinje doo, “Dik“ doo Rožaje, Autoremont LMI doo Kotor i Wagen doo Bijelo Polje.

“Napominjemo, da je na ovaj način omogućeno građanima da na teritoriji čitave Crne Gore mogu obavljati usluge homologacije”, naglasili su u Ministartsvu.

Dodaju da je usvojeno rješenje za sprovođenje sistema homologacije vozila u Crnoj Gori zasnovano na konceptu koji je usvojen u zemljama regiona, odnosno predviđeno je da provjeru homologacijske ispravnosti tipa vozila sprovodi organ državne uprave – Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, izdaje Sertifikat o homologaciji tipa vozila i po tom osnovu prihoduje sredstva u državni Budžet. 

U međuvremenu Ministarstvo saobraća je pripremilo Odluku o visini troškova homologacije vozila koja se uvoze ili prvi put stavljaju na tržište u Crnoj Gori, koja će biti objavljena u Službenom listu sljedeće sedmice.

“Što se tiče pojedinačne homologacije na javni poziv prijavilo se šest ponuđača. Cijene su formirane na osnovu ponuda pravnih lica koja vrše ovu vrstu usluge pa je na osnovu toga utvrđena srednja vrijednost: za putnička i laka teretna vozila (M1 i N1) – 27,00 eura; autobuse i teretna vozila (M2, M3, N2 i N3) – 42,00 eura; priključna vozila do 3,5 t (O1 i O2) – 24,00 eura, i priključna vozila iznad 3,5 t (O3 i O4) – 28,00 eura”, kazali su u Ministarstvu.

Naglašavaju da će se zaključivanjem ugovora sa najboljim ponuđačima i prenosom javnih ovlašćenja povećati stepen bezbjednosti odvijanja saobraćaja i zaštite životne sredine i kada su u pitanju nova i korišćena vozila.

“Na ovaj način stekli su se uslovi za realizaciju obaveza preuzetih Strategijom slobode kretanja robe i Akcionim planom tj. ispunjene su obaveze iz Poglavlja 1 pristupanja Evropskoj uniji “Motorna vozila”, kazhali su u ovom Vladinom resoru.

Send this to a friend