Ekonomija

Evropa ima sredstva da se suprotstavi uticaju krize

„Evropske ekonomije imaju sredstva da se odupru onome što se događa na kineskim tržištima“, rekao je Mockovici za francusku iTele, prenose agencije.

Usporavanje rasta druge najveće svjetske privrede dugo drži investitore na ivici, a neočekivana kineska devalvacija juana prije dvije sedmice, nakon niza slabih privrednih rezultata, ustalasala je globalna tržišta, prenosi Capital.ba.

Moscovici je, međutim, kazao da znaci popravljanja situacije na zapadnim tržištima pokazuju da su temelji evropskog oporavka i francuskog oporavka prilično čvrsti.

On je komentarisao i francusku ekonomsku situaciju, rekavši da je reforma tržišta rada ključ za povećanje rasta i zapošljavanja.

„U tom pogledu ne treba da bude bilo kakvih tabua“, kazao je Moscovici, koji je i bivši ministar finansija Francuske.

Prema njegovim riječima, kada se uporede različite države članice EU, one zemlje koje primjenjuju pravila koja omogućavaju lakši ulazak na tržište rada, veću fleksibilnost i veće mogućnosti za postizanje ciljeva, bilježe bolje rezultate.

Nezaposlenost je i dalje na visokom nivou u Francuskoj, sa više od 3,5 miliona ljudi bez posla, a u julu je pala samo 0,1 odsto.

Send this to a friend