Ekonomija

FAO: Crna Gora ima poljoprivredni potencijal, hitno potrebna modernizacija

Programski okvir FAO za Crnu Goru za period 2015-2019. predstavlja polaznu tačku za pružanje stručne pomoći poljoprivredi i ruralnom razvoju u godinama koje slijede.

“Planiraju se unapređenja kroz projekte u tri glavne oblasti: prilagođavanje politika i institucija iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja zahtjevima Evropske unije, prilagođavanje klimatskim promjenama i rizicima od prirodnih nepogoda na lokalnom i nacionalnom nivou, te poboljšanje uslova života u ruralnim zajednicama“, saopšteno je iz agencije FAO.

Na svečanosti potpisivanja, koja je održana u Podgorici, Crnu Goru je predstavljao ministar pojloprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović, dok je ispred FAO bio Antionio Alonzi, zamjenik regionalnog predstavnika za Evropu i Centralnu Aziju. 

“Radujemo se saradnji sa vladom i građanima Crne Gore u razvijanju sektora poljoprivrede i ruralnog razvoja. Programski okvir je dokument koji povezuje potrebe Crne Gore sa stručnim znanjima i iskustvom kojim raspolaže FAO“, kazao je Alonzi.

FAO smatra da poljoprivredni kapaciteti Crne Gore još uvijek nijesu ostvarili svoj puni potencijal. Ovaj sektor trenutno učestvuje sa oko osam procenata u bruto domaćem proizvodu zemlje.

“Hitno je potrebna modernizacija, kako bi se osiguralo da crnogorski poljoprivredni proizvodi ispunjavaju domaće, standarde EU i druge međunarodne standarde. FAO podržava jačanje institucija u Crnoj Gori u sklopu pretpristupnih aktivnosti, sa izraženim fokusiranjem na tržišne standarde, bezbjednost hrane i skraćivanje lanca hrane. Da bi se to pretočilo u praksu, FAO će doprinijeti edukaciji farmera i stručnih službi. Naglasak će biti na održivom upravljanju priobalnim i morskim resursima i ispunjavanju standarda za zdravlje vodenih životinjskih vrsta“, navodi se u saoptšenju.

Sporazum poziva na pružanje pomoći crnogorsim institucijama, farmerima i nevladinim organizacijama na planu pripremljenosti za slučaj poplava, suša i drugih prirodnih nepogoda, a ističe i rad na prilagođavanju klimatskim promjenama. FAO posjeduje znatno iskustvo u oblastima upravljanja rizicima od prirodnih katastrofa i prilagođavanja klimatskim promjenama.

U poljoprivredi radi oko trećina aktivne radne snage u Crnoj Gori. Uglavnom su to mali farmeri, koji se porodično bave poljoprivredom, i to često u udaljenim i planinskim područjima. Oni bi mogli imati koristi od “inkluzivnih kratkih lanaca vrijednosti,” koji su takođe predviđeni sporazumom. Očekuje se da holistički pristup ruralnim oblastima omogući malim farmerima i ostalom ruralnom stanovništvu, posebno onima koji rade u mesnom sektoru, da odgovore na nove ekonomske izazove. 

Partnerstvo FAO i Crne Gore se razvija u kontinuitetu od 2007. godine, kada je Crna Gora postala članica ove organizacije UN. FAO je nedavno pružila podršku Ministarstvu u izradi Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja i Akcionog plana za period 2014-2020.

Send this to a friend