Ekonomija

Festival investicija i nekretnina sljedeće sedmice u Miločeru

FREI, koji traje do 12. maja, tematska je, multidisciplinarna manifestacija, problemski usmjerena na razvoj investicija u nekretnine, sa fokusom na turistički sektor, prenosi agencija Mina-business.

“Ciljnu grupu čine investitori i komercijalne kompanije u real estate sektoru, reprezenti državne i javne uprave, predstavnici međunarodnih institucija, kao i stručna javnost”, navodi se u saopštenju organizatora. 

Skup se održava pod patronatom premijera Mila Đukanovića i uz programsko partnerstvo Ministarstva održivog razvoja i turizma. 

Uvodno izlaganje na temu Homogenizacija razvojnih faktora u turističkom sektoru održaće ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović. 

U uvodnoj sesiji učestvuje i ambasador Mađarske Kristian Posa, kao i predstavnik kompanije Adriatic Properties, koja je generalni pokrovitelj FREI 2016, Ioannis Markogiannis. 

Po pozivu organizatora, predavanja će održati predstavnik Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj OECD Armando Peres, Ben Martin iz AECOM Economics i Dejan Ljevnaić iz Skijališta Srbije. 

Centralne teme diskusionih sesija u programu FREI 2016 su, kako se dodaje, Karakteristike investicione klime u Crnoj Gori, Značaj arhitektonskih konkursa za kvalitet prostora, Upravljanje destinacijom: manifestacije kao turistički proizvod. 

“Sa posebnim zanimanjem očekuje se i završna tribina o održivom strateškom planiranju kroz prostorni plan za obalno područje”, rekli su organizatori. 

Na štand-izložbi i kroz prezentacione forme, učesnicima skupa će se predstaviti ključni investitori i hotelijeri u Crnoj Gori, kao što su Adriatic Properties, Portonovi, Montrose-Northstar, Porto Montenegro, Luštica Development i Hotelska grupa Budvanska rivijera. 

Na skupu će se predstaviti i projektantske kompanije Studio Grad, Centar za arhitekturu i urbanizam, konsultantske firme Horwath HTL, Dream Estates Montenegro, MACE i RLC Montenegro, kao i resorni državni organi Direkcija javnih radova, Sekretarijat za razvojne projekte, Nacionalna turistička organizacija, Agencija za promociju stranih investicija, Centar za ekotoksikološka ispitivanja, kao i infrastrukturna preduzeća Pošta Crne Gore, Crnogorski elektroprenosni sistem, Regionalni vodovod Crnogorsko primorje, Nacionalni parkovi Crne Gore i Javno preduzeće Morsko dobro. 

Na Festivalu će, svoje planove i razvojne vizije, predstaviti i primorske opštine Herceg Novi, Bar i Tivat.

“CGES će, u saradnji sa organizatorom, omogućiti besplatnu posjetu manifestaciji za 100 studenata arhitekture, građevine i drugih srodnih fakulteta”, navodi se u saopštenju. 

Organizator FREI 2016 očekuje više od 300 učesnika iz čitavog regiona.

Send this to a friend