Fiktivno zaposlene trudnice opljačkale milione

Komentari (0)
A A A
Vlada Crne Gore zatražila je od nadležnih institucija prije svih od Uprave za inspekcijske poslove, a uskoro će i od Tužilaštva, provjeru više desetina kompanija koje su, prema preliminarnim nalazima, zloupotrebama i manipulacijama porodiljskim odsustvima oštetile budžet za više miliona eura, piše Pobjeda.

Prema državnim podacima, za porodiljska odsustva je 2007. godine izdvojeno iz budžeta 7,5 miliona eura, dok su 2012. izdvojena 22,5 miliona. 

"Postoji sedamdesetak kompanija kod kojih sumnjamo na moguće zloupotrebe. Sada smo u fazi prikupljanja dokaza. Uprava za inspekcijske poslove je dobila direktne naloge da obavi radnje iz svoje nadležnosti. Onda na red, tamo gdje se eventualno bude pokazalo da je došlo do kršenja zakona, dolazi Tužilaštvo“, rekao je Pobjedi jedan član Vlade koji je želio da ostane anoniman.

Najdrastičniji primjer zloupotrebe porodiljskog odsustva se, prema dosadašnjim saznanjima Pobjede, dogodio u kompaniji Fibernet iz Podgorice, gdje je jednoj osobi tokom porodiljskog odsustva dodijeljena plata od 7.054,00 eura. Kako za vrijeme porodiljskog odsustva zaposlenome poslodavac isplaćuje puni dohodak koji onda potražuje od države, to je otkriven i princip potkradanja budžeta.

Drugi primjer je kompanija „Vuković" d.o.o. u kojoj je, prema Pobjedinom izvoru iz Vlade, zapošljen „neprirodan broj žena" s obzirom na to da je riječ o građevinskoj kompaniji.

Sagovornik Pobjede je dodao da među sedamdesetak kompanija koje su pod posebnom pažnjom postoje četiri koje se bave praktično samo fiktivnim porodiljskim odsustvima. 

"To su kompanija Adrenaline, FDV Comerc, AQUA BK sa sjedištem u Dalmatinskoj ulici, IRUZ CG sa sjedištem u Ulici Branka Radičevića u Podgorici kao i kompanija VIA D.K. BB iz Donjih Kokota. Pri tome ova kompanija Adrenaline formirana je samo za svrhu tih porodiljskih bolovanja“, rečeno je Pobjedi. 

Na pitanje šta se događa sa novcem od ovakvih aranžmana, odgovor je dao izvršni direktor jedne podgoričke uspješne kompanije.

"Ne znam ko u ovoj zemlji ima platu od 7.000 eura. Ja kao direktor u svojoj firmi dajem sebi 4.500 i to je ogromna plata. Ali ja imam i veliki profit. A taj što kao da je 7.000 to je godišnje 84.000.Na to mora dat još 66 odsto doprinosa to je oko 55.000. Znači, ukupno on od države dobije godišnje za tu jednu „porodilju" 140.000 eura. Logično je da sa njom napravi deal - njoj da 500 ili 1.000 eura mjesečno da ne radi ništa, a sebi ostatak stavi u džep“, rekao je taj sagovornik Pobjede. 

On je dodao da kompanija sa tri četiri takve radnice godišnje „prihoduje" od budžeta više od pola miliona eura, što joj onda da je brojne povoljnosti u poslovanju i kod banaka. 

"U biznisu je sve jasno. Niko ne zapošljava nekoga ko mu ne može donijeti zaradu. Volio bih da Pobjeda istraži, pa da mene kao biznismena informiše ko to i za koji posao u ovoj zemlji može imati 7.000 eura plate i da se to nekome isplati“, kazao je on. 

Tweet
0
Ključne riječi:
Najnoviji komentari
 • pg A hoce li neko provjerit ovog gospodina sto sebi daje 4500 eura platu??? U drzavi gdje je prosjecna plata jedva 480 eura, neko ima skoro 10 puta vise od prosjeka. U jednoj Njemackoj ili ti normalnoj drzavi, ovo bi bio ozbiljan povod za provjeru! prije 2 years 1 month
  0 0
 • Charly Prvo, gospodo iz Vlade, sankcionisite one koji se izivljavaju nad radnicima i ne placaju im doprinose, pa onda nek su na uduru svi oni koji godina potkradaju drzavu na razne nacine, drasticno kaznite one koji trudnicama daju otkaze (ovo najvise), pa tek onda sankcionisite i ovakve pojave.
  Tvrdim da su mnoge firme pomogle zenama koje su ostale bez posla ili ga pak nemaju, tako da ova prica po meni ima i onu humanu dimenziju, ali ponavljam kod firmi koje na ovaj nacin pomazu gradjanima, sto ne znaci da se treba opravdati ovakvo ponasanje ali kako nas drzava ne stiti i ne daje nam primjer onda je ovo logican nastavak ponasanja prema toj istoj drzavi.
  Kada kazem drzava mislim na vlast!
  prije 2 years 1 month
  0 0
 • mala sirena kako se ono kaže: uze mi riječ iz usta! našli su neku koja prima 7,000.00 kao što je žena brana mićunovića podigla minus po tekućem računu od četiri i po miliona! nije nikome bilo to sumnjivo, a ovamo se svako bolovanje provjerava i na nos ti izađe! ovdje nije "nešto trulo", mi smo ogrezli u tuleži i pokvarenosti prije 2 years 1 month
  0 0
 • Вук Процесуирајте ви ове што 20 година краду и капом и шаком а не труднице,јел да Бог да добијају накнаде.Да је државе не би биле фиктивно запослене но добијале плату и ако су незапослене. prije 2 years 1 month
  0 0
 • viktor I treba da vas potkradaju kad drzava nece da zastiti trudnice i porodilje od silnih otkaza i sikaniranja. Dobro nasli ste jednu zenu sa platom 7000eur, slazem se kriminal. Aj sad recite koliko je trudnica i porodilja dobilo otkaze zbog toga sto planariju porodicu, sram vas bilo. Ajde procesljajte malo trgovinske lance i ove privatnike pa dajte podatak.
  ZASTITITE TRUDNICE, PORODILJE, MAJKE I TEK RODJENU DJECU. Cak im i Ustav Crne Gore garantuje zastitu.
  prije 2 years 1 month
  0 0
 • requiem ipak bi trebalo neku kombinaciju napraviti. one koje su zaposlene, isplacuje se zarada, tolika kolika je. one koje su nezaposlene, isplacuje se neka fiksna suma, ali i tu voditi racuna da li je recimo muz zaposlen, pa proporcionalno umanjitvati. Ako bi muz imao 5000 eura platu, zaista ne treba drzava da dotira nista. i slazem se za broj djece, jer bi pojedine populacije zaista napravile zanimanje od toga. prije 2 years 1 month
  0 0
 • Anonimni ... da je srece, svaka trudnica bi imala platu od drzave dok nosi bebu i poslije bar 12 mjeseci, bez obzira da li je zaposlena ili ne...

  E sad - visina bi mogla biti fiksirana za sve - na pr. 500E i to za prvo troje djece - poslije toga nista da nebi imali radno mjesto "mama".
  prije 2 years 1 month
  0 0
 • Advertisment