Ekonomija

Forsiranjem novog ugovora o EPCG rizikuje se previše

On kaže da elektroprivredni sistem kao kičma države Crne Gore mora ostati u rukama i pod kontrolom države, ne samo zbog državnih i nacionalnih, već i zbog ekonomskih, socijalnih i ekoloških razloga.

“Javnost mora da zna zašto se novim ugovorom Vlade sa A2A preko noći poništavaju i zamjenjuju toliko hvaljeni ugovori iz septembra 2009. godine. Građani moraju da znaju šta je rezultat sedmogodišnjeg partnerstva Vlade i A2A. Koji su ostvareni investicioni i operativni indikatori i da li je A2A uspješno upravljala Elektroprivredom i prikupila minimum 80 poena. Važno je da javnost i građani znaju da se na osnovu ugovora očekivao profit od 300 miliona eura za pet godina, a da je upravljanjem A2A ostvareno manje od pet miliona eura profita”, cijeni Rakčević. 

Prema njegovim tvrdnjama, A2A se ugovorom obavezala da će do 2014 godine gubici na distributivnoj mreži biti maksimalno 11 odsto, a oni su bili 17,6 odsto.

“Nijesu ispunjene ni ugovorne obaveze indikatori kada su u pitanju ekološki standardi – emisija štetnih čestica i sanitarno-tehnološko otpadnih voda. Dakle izvjesno je da su efekti ugovora o upravljanju vrlo skromni i da je broj poena daleko ispod 80. Važeći ugovor Vlade i A2A u mnogim djelovima pruža bolju zaštitu Elektroprivredi i državnim interesima Crne Gore. Vrlo su problematični argumenti da se preko noći urgentno stari ugovor stavi van snage. Prije toga Vlada i njeni plaćeni savjetnici moraju javnosti da daju odgovore zašto bi se ukinula dobra mogućnost zaštite za Crnu Goru, takozvana call opcija prodavca kojom se državi Crnoj Gori garantuje pravo na otkup svih akcija A2A?”, pita se Rakčević. 

Ističe da je put opcija koju jednostrano favorizuju propagandisti vlasti malo realna.

“To je mamac, zec priča za javnost da bi se predstavilo fantastičnim uspjehom kako je vlada uspjela da nešto što je plaćeno 430 miliona eura prije sedam godina, sada navodno kupi od A2A za svega 250 miliona eura. Uvjereni smo da iz mnogo razloga A2A neće aktivirati bajkovitu put opciju do krajnjeg roka 31.03.2017. godine. Poslije tog roka ta mamac priča ne važi, a ukinuće se zaštita call opcije. URA vjeruje da se mora postići dogovor svih odgovornih subjekata i spriječiti mogućnost da preprodajom 41,75 odsto akcija EPCG dođe u vlasništvo nekome ko ne mari za državne, nacionalne, ekonomske, socijalne i ekološke interese naše države i građana. Zato URA traži javnost, stručnu raspravu i odlaganje usvajanja ovog ugovora na par nedelja”, poručio je lider URA. 

Send this to a friend