Ekonomija

FOTO: Crnogorska delegacija na najvećem poljoprivrednom sajmu u Evropi

Ivanović je učešćem na tom sajmu započeo studijsku posjetu Belgiji i regionu Valonija, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Crnogorski poljoprivrednici su posjetili školu sira, koja osim obrazovnog karaktera ima i funkciju kontrole kvaliteta sira i drugih mliječnih proizvoda, te pruža stručne savjete proizvodjačima u ovoj oblasti.  Imali su priliku i da posjete Valonsku agenciju za uzgoj stoke, gdje su im prezentovani različiti modeli umrežavanja poljoprivrede i turizma, u funkciji dodatne valorizocije poljoprovrednog sektora.

Kako se navodi u saopštenju, crnogorska delegacija je posjetila štandove sa autohtonim belgijskim vrstama stoke, zatim štandove sa najsavremenijom opremom za automatsku mužu krava i čuvanje mlijeka, proizvodnju sira i drugih mliječnih proizvoda, poljoprivrednom mehanizacijom, a posebno im je predstavljen način sprovođenja sanitarne kontrole poljoprivrednih proizvoda.

Na sajmu u Libramonu svoje proizvode predstavlja preko 1.500 izlagača. Očekuje se da će broj posjetilaca ove godine biti preko 200.000 ljudi. Sajam je uspostavljen 1926. godine i predstavlja najveći poljoprivredni sajam u Evropi na otvorenom prostoru.

U delegaciji sa ministrom Ivanovićem nalazi se grupa od 30 crnogorskih poljoprivrednika, kao i predstavnici Savjetodavne službe i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Osim prisustva na sajmu, ministar Ivanović će tokom posjete Belgiji imati i niz razgovora na bilateralnom nivou. Programom posjete planirano je da crnogorska delegacija posjeti više institucija iz oblasti poljoprivrede, pogona i farmi, među kojima i centar za osemjenjavanje.

“Posjeta poljoprivrednika Valoniji posljednja je u nizu sličnih studijskih putovanja koje je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja organizovalo kako bi crnogorskim proizvođačima omogućili da direktno vide kako funkcioniše poljoprivredna proizvodnja i plasman u zemljama EU, da usvoje nova znanja,  dobiju praktična iskustva i nove ideje koje bi mogli da primijene na svojim gazdinstvima”, kaže se u saopštenju.

Podsjećamo, bilateralna saradnja Crne Gore sa Belgijom u oblasti poljoprivrede dogovorena je prilikom susreta ministra Ivanovića sa federalnim ministrom poljoprivrede te zemlje Vilijemom Borsusom u Briselu, početkom marta ove godine.  

Send this to a friend