Ekonomija

FOTO: Crnogorski proizvođači se vratili iz Francuske sa novim znanjima i idejama

Nakon obilaska farmi na kojima se proizvode organski proizvodi, proizvođači su posjetili najveći evropski sajam organske poljoprivrede koji se održava u Valansu, na koje se svake godine predstavljaju najnovija dostignuća u organskoj proizvodnji, uz ogroman broj posjetilaca.

“Na jednom mjestu mogli su da sagledaju nivo razvoja organske poljoprivrede zasnovan na nauci, inovacijama i istraživanjima u ovoj oblasti. U sklopu sajamske ponude važno mjesto zauzimale su poljoprivredne mašine, čiji je rad bio i demonstriran na oglednim parcelama, koje se prostiru na oko 15 hektara. Mnoge od tih mašina primjenjive su za obradu samo velikih zemljišnih površina, kakvih nema kod nas, ali je u ponudi bilo i manjih, posebno alata i opreme, koji bi dobrodošle našim proizvođačima, kao što su mašine za mljevenje organskih žitarica, destilatori eteričnih ulja i mnoge druge. Posebno zanimanje naši proizvođači imali su za sortiment sjemena i sadnica, oplemenjivača, odnosno đubriva, kao i zaštitnih preparata u svim oblastima organske proizvodnje. Na svakom štandu organizovana su i predavanja o proizvodima, dijelio se promotivni i edukativni materijal sa svim informacijama o uslovima i mogućnostima korišćenja”, kazali su iz resora. 

Za delegaciju iz Crne Gore podsticajno je bilo saznanje da uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja, a to je potvrdila bogata ponuda sjemena bilja, eteričnih ulja i tehnologija za uzgoj i preradu.   

Takođe, Sajam naučnih dostignuća i najnovijih tehnologija u oblasti organske proizvodnje bio je još jedna prilika da naši proizvođači učvrste uvjerenje da bez udruživanja u kooperative nemaju budućnost, s obzirom da su svi učesnici članovi nekog vida udruženja.  

Tokom posjete Francuskoj, crnogorskoj delegaciji domaćin je bila Elizabet Mersije, direktorica državne Agencije za razvoj organske poljoprivrede, koja je istakla da su proizvođači bili puni interesovanja i radoznalosti za nova iskustva.

“Ovo je bio trenutak u kojem je zaista bila zastupljenja razmjena iskustava. Već sam dobila povratnu informaciju od farmera koji su imali zadovoljstvo da dočekaju delegaciju na svojim farmama, da je postavljano puno pitanja koja su obogatila njihova saznanja. Oni su veoma srećni što su imali priliku da upoznaju svoje kolege iz Crne Gore i mislim da će se ova saradnja nastaviti”, kazala je ona, nagovještavajući mogućnost da farmeri iz Francuske posjete Crnu Goru, u cilju nastavka saradnje i razmjene iskustva.

Saradnja sa Francuskom u oblasti organske proizvodnje dogovorena je tokom zvanične posjete ministra Petra Ivanovića u junu 2013. godine.

 

Send this to a friend