Ekonomija

FOTO: Devet miliona eura za novi Voli distributivni centar

Čakrabarti je posjetio najveći maloprodajni lanac u Crnoj Gori, u kojoj EBRD ima 15,7 odsto udijela. Početak radova planiran je za septembar, a očekuje se da će objekat biti završen do septembra 2017. godine.

“Značaj ove investicije je višestruk – kako za Voli u cilju unapređenja poslovanja i smanjenja operativnih troškova, tako i za crnogorske poljoprivedne proizvođače koji će po prvi put imati osiguran, kontinuiran plasman. Takođe, od izuzetnog je značaja to što će se, zahvaljujući ovom logističko-distributivno-otkupnom centru, potrošačima osigurati kvalitetni i standardizovani poljoprivredni proizvodi, jer je sigurnost hrane imperativ”, rekao je Bokan na današnjoj konferenciji za medije.

On je kazao da će osnova novog distributivnog centra, koji se gradi u blizini prvog, biti oko 16.000 kvadratnih metara.

“Visina regala će biti 12 metara a kapacitet će biti između 50 i 60 hiljada paletnih mjesta. Kapacitet rashlade će biti oko 5.000 paletnih mjesta i imaćemo najmodernijih 11 zrenionica banana kapaciteta 11 zrenionica po 24 palete. To znači da ćemo imati oko 50 zrelih paleta bana svakoga dana što čini oko 80 odsto ukupnog tržišta Crne Gore”, rekao je Bokan.

On očekuje da će radovi početi krajem avgusta ili najkasnije početkom septembra a nada se da će u neredne dvije sedmice dobiti papire za početak izgradnje.

“Centar predsatvlja osnov za dalji razvoj Volija i domaće proizvodnje, kao snažna podrška novim investicijama, unapređenju turističke ponude, kao i motivisanju domaćeg stanovništva na okrenutost proizvodnji i smanjenju stope uvoza za proizvode koje se mogu uzgajati na našem podneblju”, zaključio je Bokan.

Predsjednik EBRD-a Suma Čakrabarti kazao je da Voli ima veoma značajne planove koji obuhvataju i ovaj distributivni centar.

“Pohvalio bih i menadžment kompanije, a mi ćemo zahvaljujući našim predstavnicima u odboru unaprijediti planove da se kompanije i dalje razvija”, istakao je predsjednik EBRD-a.

Do decembra 2015. godine EBRD je uložio 10 miliona eura u vidu konvertibilnih udjela u Voli Trade doo. EBRD je do danas u Crnu Goru uložila više od 500 miliona eurai mobilizovala ukuprnu vrijednost investicije u iznosu od preko 900 miliona eura.

FOTO: CdM, Iva Mandić

Send this to a friend