Ekonomija

FOTO: Dobro upravljanje javnim nabavkama ključ napretka države

Rukovodilac Sektora za pravne i opšte poslove Privredne komore Crne Gore Aleksandar Mitrović, kazao je da je evidentno da je neophodno redukovati dokumentaciju i povećati efikasnost u ovim postupcima i na taj način relaksirati privrednike od komplikovanih administrativnih procedura, saopšteno je iz Privredne komore Crne Gore PKCG.

Direktor Uprave za javne nabavke Mersad Mujević rekao je da je efikasan sistem javnih nabavki neophodan za ostvarivanje ciljeva slobodnog tržišta i obezbjeđivanje uslova tržišnog nadmetanja.

“Tokom proteklih godina dobro upravljanje javnim nabavkama postalo je ključna odrednica dobrog upravljanja i napretka države. Njegov značaj za društveni i ekonomski razvoj odražava se u činjenici da vrijednost javnih nabavki čini značajan udio u društvenom bruto proizvodu svake zemlje, od deset do 20 odsto”, kazao je Mujević.

Dodao je da se crnogorski propisi iz oblasti javnih nabavki moraju uskladiti sa paketom novih direktiva koje je Evropska komisija objavila u maju 2014. godine. Države članice su u obavezi da prenesu direktive u roku od dvije godine, do maja 2016. godine.

Strategija razvoja sistema javnih nabavki u Crnoj Gori za period 2016 – 2020. nastala je kao rezultat analize o tome kako se praksa javne nabavke sprovodi u zemlji i sa relevantnim iskustvom iz drugih zemalja.

“Ključni ciljevi strategije su poboljšanje sistema javne nabavke kroz stalno nadgledanje i sprovođenje neophodnih regulatornih promjena, ojačanje pristupa javnim finansijama, povećanje transparentnosti, efikasnosti i poboljšanje protoka informacija, praćenje aktuelnih trendova (zelene nabavke, društveno odgovorne nabavke, inovativne nabavke, elektronske nabavke, podrška MSP i dr), dalji razvoj ljudskog kapitala koji je uključen u javnu nabavku i harmonizacija u skladu sa direktivama EU”, pojasnio je Mujević.

Rezultati koji treba da se postignu u tom periodu su izrada novog zakona o javnim nabavkama koji u potpunosti odgovara pravnoj tekovini EU do prvog kvartala 2017. godine, odgovarajućih podzakonskih akata, te puna puna harmonizacija sa drugim zakonima i regulatornim aktima do kraja te godine.

“Elektronske javne nabavke su ključni izazov koji će unaprijediti transparentnost njihovih postupaka. Do kraja trajanja strategije u planu je da se, uz pomoć instrumenata za predpristupnu pomoć u vrijednosti od 1,6 miliona eura, zaokruži sistem elektronskih javnih nabavki”, kazala je šefica radne grupe za izradu strategije Sandra Škatarić.

Obaveza Vlade je, dodala je, da formira koordinaciona tijela za sprovođenje strategije koja bi polugodišnje obavještavala izvršnu vlast o realizaciji aktivnosti u oblasti javnih nabavki.

Predstavnik Mreže za afirmaciju nevladinog sektora MANS Vuk Maraša rekao je da su javne nabavke jedno od najvažnijih ekonomskih pitanja jer se na njih godišnje utroši i 300 miliona eura.

“Ultimativni cilj je da obezbijedimo jednostavnije, efikasne i ekonomične javne nabavke, ali i jednake uslove za učešće privrednika u tim poslovima, naročito crnogorskih malih i srednjih preduzeća”, rekao je Maraš.

U fokusu njegove diskusije, kaže se u saopštenju PKCG, bila je korupcija u javnim nabavkama. On je kazao da 13 odsto sredstava EU za javne nabavke završi u korupciji, dok je u Crnoj Gori, tvrdi, to brojka od 40 miliona eura.

Istakao je da je potrebna veća samostalnost službenika za javne nabavke, a da je preduslov tome njihova dodatna edukacija. Neophodno bi bilo formirati savjetodavno tijelo koje bi davalo mišljenje ponuđačima i naručiocima o primjeni i sprovođenju Zakona o javnim nabavkama i podzakonskih akata, kako bi se olakašalo sprovođenje propisa iz ove oblasti.

“Potrebno je povećati broj inspektora za javne nabavke i jačati kapacitete ove inspekcije kako bi mogla da adekvatno kontroliše ove postupke. Takođe je potrebno unaprijediti kapacitete Državne komisije za kontrolu javnih nabavki”, rekao je Maraš.

Viši ekspert međunarodne organizacije Sigma, koja godinama učestvuje u aktivnostima Crne Gore na unapređenju sistema javnih nabavki, Daniel Iverson, kazao je da je strategija vrlo značajan dokument koji ne samo da predstavlja pregled situacije, već i ukazuje na slabe i jake strane sistema i na metode i resurse za postizanje ciljeva.

Privrednici su tokom rasprave ukazali na postojanje barijera u postupcima javnih nabavki koje otežavaju njihovo učešće i poskupljuju ponude. Čuli su se predlozi da se u postupcima izjednače uslovi za ponuđače i naručioce. Oni očekuju da će novi zakon urediti pitanje javnih nabavki, ali su pozvali i na dosljednu primjenu postojećeg. Između ostalog, kao jedno od rješenja koje će privrednicima pojednostaviti proceduru jeste uvođenje One stop shopa – jedinstvenog šaltera za sva dokumenta potrebna u ovim postupcima.

“Privrednici su u mogućnosti da do 20. novembra 2015. u pisanoj formi dostave komentare radnoj grupi za izradu strategije, a PKCG će u susret njenoj implementaciji organizovati još skupova na ovu temu”, saopštila je PKCG.

Skup je organizovala PKCG u saradnji sa MANS-om i Upravom za javne nabavke.

Send this to a friend