Ekonomija

FOTO i VIDEO: Pajović: Skadarsko jezero snažno zaštititi, pa valorizovati

Sa Pajovićem su tokom obilaska Skadarskog jezera bili i direktorica Nacionalnih parkova Crne Gore Azra Vuković, direktor Nacionalnog parka Skadarsko jezero Goran Škatarić i ornitolog Nacionalnih parkova Nela Vešović-Dubak.



Pajović je podsjetio da Skupština, kao najveći zakonodavni dom u Crnoj Gori, donosi  mnogo zakona koji se odnose upravo na životnu sredinu. 

“Ono što treba istaći jeste da se ljudi u NP srijeću sa dosta problema. Ali isto tako treba istaći da smo danas svi konstatovali da je Skadarsko jezero jedan ogroman, da ne kažem nepresušan izvor ekonomske dobiti”, rekao je on. 

Prema njegovim riječima, Skadarsko jezero zaslužuje snaznu zaštitu, kako bi se onda na kvalitetan i održiv način ekonomski valorizovalo. 

“Dakle, NP sami po sebi čine svoje napore u okvirima svojih mogućnosti ali treba biti realan i reći da država mora snažno da podrži upravo zaštitu NP i kasnije održivo korišćenje ovih prirodnih potencijala. Vjerujem da smo stvorili jednu dobru energiju, ako hoćete i sinergiju državnih institucija na ovoj tematici i vjerujem da će današnji sastanak i razgovori koje smo vodili, što formalno što neformalno, svakako uticati na poboljšanje stanja u ovoj oblasti kad je u pitanju zakonodavni okvir”, naglasio je Pajović.

Isitiče i da sve zakone donešene u parlamentu treba primijeniti i u praksi. 

“Dakle, veliki benefit ovakvih dogadjaja jeste što se parlamentarci pa samim tim i ja, prvi među jednakima, na licu mjesta uvijek upoznate bolje sa problematikom, mogućnostima za rješavanje ali isto tako i mogućnostima primjene svega onoga što je posao Skupštine a to je da donosi zakone, između ostalih i zakone iz oblasti zaštite životne sredine”, poručio je Pajović.

Direktorica Nacionalnih parkova Crne Gore Azra Vuković kazala je da je posjeta lidera parlamenta bila dodatna promocija aktivnosti posmatranja ptica što je u svijetu rastuća  turistička grana, posebno u zaštićenim područjima.

“Kod nas u NP Skadarsko jezero još uvijek ima potrebe za dodatnom promocijom ove aktivnosti i to negdje jeste bio i sam cilj ove posjete. Dakle, osim toga razgovarali smo i  o trenutnom stanju u NP, o potrebama NP i o nekim aktivnostima koje treba, prije svega u zakonodavnom okviru bolje riješiti kako bi samo funkcionisanje NP bilo lakše i jednostavnije”, rekla je Vuković.

Send this to a friend