Ekonomija

FOTO: Ivanović u Andrijevici: Kuća voća snažan doprinos razvoju voćarstva

Kako je istakao, podaci o rastu površina pod zasadima voća, broja organskih proizvođača i značajnim iznosima investicija u poljoprivredna gazdinstva koje su realizovane ili ugovorene tokom protekle godine pokazuju da je Andrijevica s pravom razvoj bazirala na oblasti poljoprivrede. 

Ivanović je razgovarao sa gradonačelnikom Srđanom Mašovićem i proizvođačima o projektima za poboljšanje ruralne infrastrukture i vodosnabdijevanja, a takođe su i obišli radove na prvoj fazi rekonstrukcije vodovoda koji će snabdijevati mještane šest sela i dio grada.

“Završetkom ovog vodovoda, Andrijevica će, nakon Mojkovca, biti još jedna opština koja je riješila probleme sa vodosnasbdijevanjem u ruralnim područjima” istakao je Ivanović.

Prema riječima Mašovića, ovaj projekat je od višestrukog značaja za opštinu, jer će riješiti pitanje vodosnabdijevanja i obezbijediti i dodatne efekte.

“Opština je u saradnji sa Ministarstvom i Direkcijom za javne radove prošle godine rekonstruisala dva kilometra ovog vodovoda. Ove godine radićemo još sedam kilometara. To je za našu opštinu jedan od kapitalnih projekata, riješićemo problem vodosnabdjevanja, zamijeniti azbestne cijevi, a na jednom dijelu cjjevovoda planirana je izgradnja male hidrocentrale što će značiti mogućnost prodaje energije i doprinos ekonomskom razvoju opštine”, kazao je Mašović.

Oni su posjetili i Željka Babovića iz Đulića koji se zajedno sa bratom i ostalim članovima domaćinstva bavi ovčarstvom i kozarstvom. Drže i ostalu sitnu stoku, kao i pčele, bave se uzgojem žitarica, a zainteresovani su za prelazak na organsku proizvodnju. Nemaju problem sa plasmanom mesa, trenutno proširuju štalske kapacitete, a bili su zadovoljni i sa informacijom da je podrška u iznosu od 50 odsto troškova za nabavku stoke biti nastavljena i ove godine, kao posebna mjera u Agrobudžetu.

 

Send this to a friend