Ekonomija

FOTO: Izliven beton temeljnih jama: Počela gradnja Moračice

Stavljanjem temelja, izlivanjem pet tona betona, za najzahtjevniji objekat na mostu Moračica počela je i izgradnja najvećeg projekta u istoriji Crne Gore, saopštio je ministar saobraćaja Ivan Brajović.

„Kada su u pitanju ovakvi objekti, ključni objekti na trasi ove dionice autoputa onda je ugradnja prvih kubika betona ključni događaj. Kažu da i put od 1000 km počinje prvim korakom no ovo nije prvi korak jer da nijesmo radili naporno svih prethodnih mjeseci, danas ne bi bilo ništa od ovoga“, rekao je Brajović.

Most Moračica, kako je dodao je posebno važan.

Početak radova Kinezi su označili i vatrometom.

Menadžer projekta u CRBC kompaniji Wang Hongbo rekao je da su do danas dobili građevinsku dozvolu za tunel Vjeternik i most Moračica.

“Uspješan projekat treba naš zajednički trud i radove ćemo završiti na vrijeme kako bi sagradili kvalitetan put“, rekao je on.

Interesi izvođača radova su da napravi kvalitetan projekat, saopštio je Vang.

Brajović kaže da se nada da projekat neće kasniti.

“Mi nećemo praviti nikakav kompromis sa kvalitetom i bezbjednošću konstrukcije. Insistiraćemo kod naših partnera iz CRBC-ja  da sve bude urađeno u skladu sa projektom, naravno uvažavajući njihovo znanje. Oni mogu da daju neke dopune kroz Glavni projekat  sve u ciju da završimo investiciju koja će nam podići i ugled u regionu”, rekao je Brajović.

Gradnja prioritetne dionice, Smokovac – Uvač – Mateševo, dugačke 41 kilometar, počela je 11. maja prošle godine i od tada kreće rok od četiri godine koji Kinezi imaju za završetak radova. Ukoliko radovi ipak budu kasnili Brajović kaže da će konsekvence snositi izvođači radova, međutim, dodaje da nepredviđenih situacija u velikim projektima ne fali.

“Neću da kvarim ugođaj danas našim prijateljima iz CRBC kompanija ali naravno da će oni snositi konsekvence ukoliko radovi budu kasnili”, rekao je on.

Ugovor o projektovanju i izgradnji prioritetne dionice autoputa potpisan je sa kineskim kompanijama CRBC i CCCC.

Send this to a friend