Ekonomija

FOTO: Otvorene nove prostorije IPARD Agencije

Generalni direktor IPARD Agencije, Blagota Radulović, rekao je da je Agencija formirana 2013. godine kao direktorat u samom Ministarstvu poljoprivrede, pri čemu su prostorije obezbijeđene 2014. godine.

“Od tada smo prošli niz koraka, kao što je obezbjeđivanje prostora, opreme i adaptacije samog prostora, u saradnji sa Svjetskom bankom. Prostor je nov, nije napravljen samo za zaposlene već i za poljoprivredne proizvođače kojima su vrata uvijek otvorena”, kazao je Radulović novinarima nakon svečanog otvaranja i obilaska prostorija. 

On je rekao da će se truditi da tu direktnu komunikaciju još više uspostave, pri čemu će u Agneciji biti prostora za obuke i seminare proizvođača kako bi dostigli nivo konkurentnosti na domaćem, regionalnom i evropskom tržištu.

Agencija IPARD je, kako je podsjetio, do sada implementirala šest javnih poziva, dok je sedmi u toku. 

“Najveći izazov koji dolazi je i najveći, odnosno akreditacija IPARD Agencije, odnosno mogućnost korišćenja IPARD sredstava. Taj proces smo počeli početkom godine i imali smo prvu revizorsku misiju”, naveo je Radulović.

Prema njegovim riječima, jedan od uslova je bio i taj prostor, koji je rađen po standardu EU koji se tiče sistema informacijske bezbjednosti, implementirani su i razni IT sistemi, kao i kontrola svih aktivnoti koje obavlja IPARD Agencija.

Kancelarije obuhvataju, između ostalog, modernu arhivu koja ispunjava sve standarde protivpožarne bezbjednosti, kao i kancelarije autorizacije projekata, kontrole na terenu, autorizacije plaćanja, podrške administrativnog tipa i održavanje IT infrastrukture. 

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović, rekao je da je prostor namijenjen prije svega poljoprivrednim proizvođačima.

“Naša namjera je da zajedno, korak po korak, idemo u susret direktnim plaćanjima. To smo počeli da radimo i ove godine, a u narednom periodu povećamo i lagano uradimo transformaciju od nacionalnih prema mjerama koje su sastavni dio zajedničke poljoprivredne politike”, objasnio je Ivanović.

On je kazao da je to i krupan korak, ne samo za dobijanje konačne akreditacije, već i ide u susret otvaranju pregovora. Šalje se snažna poruka EU da je jedan mali tim od 35 mladnih ljudi, iskusan i sposoban da u ovoj fazi realizuje sve što je dogovoreno sa Evropkskom komisijom. 

Ivanović je, govoreći o IPARD-like 1 pozivu, rekao da su potpisani ugovori sa poljoprivrednim proizvođačima, na osnovu čega očekuju da oni urade ono što su sami kandidovali kao svoje projekte.

“U ovom momentu imamo 20 odsto zaključenih ugovora IPARD like 1 je završeno i isplaćeno. Očekujemo da od maja do avgusta oko 50 odsto ugovora bude ralizovano i isplaćeno, na jesen oko 70 odsto, a ostatak do kraja godine”, precizirao je Ivanović.

Što se tiče IPARD-like 2, čiji je fokus na procesu prerade, jer gro sredstva iz projekta IPARD koji se načinje krajem godine, biće vezan za preradu.

“Za IPARD-like 2, nakon isteka roka 31. maja, moramo uraditi terensku provjeru, da bi u septembru ili oktobru bili u mogućnosti da potpišu ugovore sa proizvođačima”, dodao je Ivanović.

On je kazao i da ne vidi u čemu se ogleda zloupotreba javnih poziva, kada se na njih mogu javiti svi koji žive na prostoru Crne Gore i ispunjavaju uslove.

“Ne možemo se pilagođavati izborima, već ciklusima koji postoje u poljoprivredi ili u EU”, naveo je Ivanović. 

Nove prostorije su obišli i predstavnici poljoprivrednih proizvođača sektora pčelarstva, ratarstva, vinogradarstva i stočarstva.

Poljoprivredni proizvođač koji se bavi stočarstvom iz Danilovgarada, Milan Iković, kazao je da je do sada svu papirologiju u vezi sa javnim pozivom završavao u Ministarstvu.

“Uvjeren sam da će sada to biti lakše. Ovo je podignuto na veći nivo i svi mi treba da stremimo da podignemo standarde ka evropskim u oblastima kojima se bavimo”, rekao je Iković. 

Prema njegovim riječima, nove kancelarije su najbitnija karika od dobijanja novca EU do samih proizvođača.

Poljoprivredni proizvođač koji se bavi pčelarstvom, Lidija Martinović, sa Cetinja rekla je da IPARD Agencija mnogo znači svim ozbiljnim proizvođačima.

“Oni će tu na jednom mjestu moći da dobiju savjete, objašnjenja i sve što im bude potrebno da bi aplicirali za neku od podrške. Ovo je institucija na vrlo visokom nivou sa svim potrebnim sadržajima”, kazala je Martinović.

Send this to a friend