Ekonomija

FOTO: Protestna šetnja u Podgorici: Udahnimo slobodu

“Sve dok imamo uslove kakve trenutno imamo, 1. maj će se obilježavati protestnim šetnjama. Ovogodišnja prvomajska šetnja će se odvijala pod parolom ‘Udahnimo slobodu’. Sa tom parolom želimo da poručimo da smo robovi neoliberalnog poretka, ali i našeg nečinjenja. Vulgarni kapitalizam koji hara našom državom, gazi naša ljudska prava, naše dostojanstvo, i pretvara nas u siromašne, ekonomski zavisne građane“, poručio je generalni sekretar USSCG Srđa Keković.

Današnjoj protestnoj šetnji prisustvovao je i lider DEMOS-a Miodeag Lekić.

Sandra Obradović iz USSCG-a je poručila poslodacima da radnik nije rob, te da je neodgovorno otpuštati stare radnike, da bi zaposlili mlade. 

„Neodgovorno je zapošljavati radnike na određeno, neplaćati prekovremeni rad, uskraćivati radnika za slobodne dane, godišnji odmor. Poslodavci,krajnje je vrijeme da shvatite da je pravo radnika na sindikalno organizovanje jedno od osnovnih ljudskih prava“, kazala je Obradović.

Keković je ranije danas u intervjuu agenciji Anadolija kazao da je u odnosu na 2014. godinu, socio-ekonomski položaj građana Crne Gore je lošiji, a jaz između bogatih i siromašnih je ogroman. 

„Veliki broj građana se nalazi ispod linije siromaštva. Bilježimo porast kriminala, posebno kada su u pitanju krađe i pljačke. To govori da naše društvo zalazi u zonu gdje bi mogla ta tenzija da naraste do te mjere da to bude neka socijalna bomba“, smatra Srđa Keković, generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Crne Gore.

Prema njegovim riječima dok god ne dođe do otpora, građani i zaposleni ne mogu očekivati poboljšanje standarda.

„Ogroman broj naših građana je u strahu od gubitka posla i gubitka mrvica koje se nude. Smatramo da sve do trenutka dok naši građani ne shvate da treba da pružimo otpor, da treba da pokažemo nezadovoljstvo radom institucija i radom Vlade, sve do tog trenutka možemo očekivati da ćemo naredne praznike rada dočekivati sa sve lošijim standardom“, smatra Keković.

On vjeruje da bi građani Crne Gore morali biti među najbogatijima u Evropi, s obzirom na prirodna bogatstva države.

„Stalno ponavljamo da Crna Gora, s obzirom na broj stanovnika, dakle riječ je o 625 hiljada, i znajući da raspolažemo sa ogromnim prirodnim resursima, bogatstvom, ljepotama, definitivno bi morali da živimo standardom možda najbogatijih građana Evrope. To treba da bude naš cilj, i onaj glavni cilj USSCG, koji je promovisan kao naša vizija, jeste da Crnu Goru gradimo prema ustavnom postulatu, a to je da Crna Gora bude država socijalne pravde, što u ovom trenutku definitivno nije“, kaže Keković.

Među brojnim problemima sa kojima se suočavaju radnici, Keković ističe da su to prekovremeni rad, pravo na slobodan dan, kao i pravo na godišnji odmor.

„Da može poslodavac da nas drži od prvog radnog dana pa sve do penzije u nekom ugovornom odnosu na određeno vrijeme, i na taj način nas mobinguje. Da ne smijemo da tražimo svoja prava, da ne smijemo sindikalno da se udružujemo. U ovom trenutku, te tenzije su smanjene iz razloga što smo imali razgovor sa ministarkom rada tim povodom. Vladinom agendom je predviđeno da se do kraja 2017. godine oko tog zakona pregovara“, kazao je Keković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
pljak
Gost
pljak

tačno tako samo su izašli da
tačno tako samo su izašli da opravdaju svoje postojanje (sebe radi)a vidim na slikama i neke koji slove za ,,veliko uho”u svojim kvartovima ,nemože ni jedan skup bez istih faca

Anonimni
Gost
Anonimni

vi ste sindikalci dozvolilivi ste sindikalci dozvolili da se radnici prvo nazovu najamna radna snaga, zatim ste potkupljeni da ih selektivno uništavate i napravite od njih prave najamnike, kao dokaz gdje ste bili kad je 420 radnika i sindikalaca prisilno penzionisano iz kapa a sad se uznemirili zbog jednog sindikalca koji ide u penziju pod istim uslovima, a koja se… Više »

Anonimni
Gost
Anonimni

Eh tuge i jada od zemlje i
Eh tuge i jada od zemlje i radnika !
Evo u Becu 100 000 radnika a po drugim evropskim gradovima izadje koliko CG ima stanovnika.
Kad njemacki sindikat metalaca IGM pozove na strajk izadje odmah dvije CG na ulice.
To je organizovana i respektabilna sila .

Anonimni
Gost
Anonimni

zakasnili ste radička klasa
zakasnili ste radička klasa je izdahnula USSCG je jedina koja nije obabiještena

petar.montajero1
Gost
petar.montajero1

sloboda, gdje si to dozivio,
sloboda, gdje si to dozivio, sobode ti?

Anonimni
Gost
Anonimni

Koji protesti. Žalibože pareKoji protesti. Žalibože pare što ovi sindikalni šefovi-profiteri i prevaranti baciše na ove transparente. Svaka vlada na svijetu bi poželjela ovakvav sindikat , a o onom drugom da i ne govorimo . A i radnici su ovce kad dozvoljavaju ovakvić ćutucima da ih predstavljaju .Sindikalci su kriminalci koji se bogate na račun sirotinje i prave sprdnju od… Više »

DRNIK
Gost
DRNIK

KOLIKO JE RADNIKA IZAŠLO NA
KOLIKO JE RADNIKA IZAŠLO NA PROTESTNU ŠETNJU.. TAMAN ONOLIKO KOLIKO IH JE ZAPOSLENO…

Anonimni
Gost
Anonimni

Kakvi crni radnici i mucenici
Kakvi crni radnici i mucenici !
Njih vise ni nema a ostala je samo grupica najamnika obezglavljenih sa nekim kvazi sindikastima tj DRPSovim poionima koji rade na stetu radnika i gledaju da sto vise strpaju u svoje dzepove.

MIGI
Gost
MIGI

Dvije trake do Migove Dvije trake do Migove kućeGlav­na sa­o­bra­ćaj­ni­ca kroz Ljaj­ko­vi­će od skre­ta­nja sa ma­gi­stra­le kroz se­lo do­bi­la je dvi­je tra­ke i no­vi as­falt. Ta­ko je no­vi as­falt do­šao i do ku­će gra­do­na­čel­ni­ka Sla­vo­lju­ba Sti­je­po­vi­ća. Pu­ta­ri su u ovom se­lu ra­di­li i za vi­kend. No­vim as­fal­tom pre­svu­če­na je uli­ca u du­ži­ni od 830 me­ta­ra i ima dvi­je tra­ke od… Više »

Send this to a friend