Ekonomija

FOTO: Silosi u Spužu ustupljeni Nikšićkom mlinu

Ugovor su danas potpisali ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović i izvršni direktor Nikšićkog mlina Mitar Jokić. Jokić je podsjetio da je “Nikšićki mlin” ranije kupio imovinu Spuškog mlina, a da potpisivanjem ugovora dobijaju mogućnost korišćenja silosa.

“Potpisivanje ugovora omogućiće nam da zaokružimo proces i otvorimo centar za trgovinu žitaricama. Istovremeno silosi su i podrška otvorenoj Fabrici stočne hrane i Nikšićkom mlinu. Nikšićki mlin, Fabrika stočne hrane, Farma koka u Martinićima sada dobijaju uslove da postanu jedna funkcionalna cjelina. Očekujemo da ubrzo postanemo lideri na tržištu žitarica i stočne hrane. Kroz ove projekte ne samo da smo otvarili nova radna mjesta, već obezbjeđujemo sigurno snabdijevanje crnogorskog tržišta pšenicom, kukuruzom i drugim žitaricama. Istovremeno, stvaramo šansu za dugoročnu saradnja sa poljoprivrednim proizvođačima“, kazao je Jokić.

On se zahvalio ministru Ivanoviću i državi što je prepoznala potencijal u njihovoj kompaniji, a što dokazuje i potpisivanje ugovora o ustupanju silosa na korišćenje.

Ivanović je pojasnio da država ima 87 odsto vlasništva u dva silosa, ali da je svu drugu imovinu otkupio Nikšićki mlin. On je istakao da cilj države nije da ima vlasništvo u silosima do kojih i ne može da dodje, jer sva imovina oko silosa joj nepripada, već da se silosi što prije stave u funkciju kako bi se omogćio otkup, rast proizvodnje, zapošljavanje ljudi i jačanja izvoza.

“Drago mi je da smo danas okončali višemjesečnu proceduru. U slučaju vanrednih situacija, kao što je bila ona sa aflatoksinom, Ministartsvo zadržava pravo prioriteta korišćenja silosa kako bi sačuvali stočni fond u Crnoj Gori. Mi nemamo kapaciteta da upravljamo imovinom koja je inače u lošem stanju niti novca da investiramo u modernizaciju silosa. Za tako nešto potrebno je mnogo novca. Upravo te investicije praktično predstavljaju cijenu zakupa“, kazao je Ivanović.

Ministar je dodao da je danas zaokružen segment koji se odnosi na izvoz žitarica, jer je “Nikšićki mlin” jedan od najvećih izvoznika brašna iz CG.

“Na ovaj način jačamo izvoz. Otvaranjem fabrike stočne hrane stvaramo uslove za supstuciju dijela uvoza. Podsjetiću da smo samo tokom 2015. uvezli blizu 12 miliona eura stočne hrane. To je 12 miliona eura mogućnosti. Time se ne završava čitav projekat nego se korak po korak ide na osvajanje tržišta regiona“, kazao je Ivanović.

On je tom prilikom istakao i da je za uspjeh investicija važno da se gradi kultura povjerenja.

“Želim da gradimo kulturu povjerenja. To mi je jako važno da svi razumijemo, jer nekultura nepovjerenja je kreirala mnogo problema u Crnoj Gori. Može nekome da se nešto sviđa ili ne, ali smo uvijek otvoreni za nove ideje. Ja bih volio da je bilo 20 investitora koji su se grabili oko ovih silosa, ali vjerujete da nije bilo nikoga, da je ovo bio jedini koji je htio da ispoštuje to što smo tražili. Ali, ako budemo gradili, upravo,  kulturu povjerenja, siguran sam da će se povećavati broj investitora i da ćemo biti u mogućnosti da otvaramo još više prerađivačkih pogona u Crnoj Gori“, poručio je Ivanović.    

Send this to a friend