Ekonomija

FOTO: Uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja u Crnoj Gori postaje unosan posao

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, upravo na interesovanje proizvođača, već drugu godinu zaredom podržava podizanje plantaža ljekovitog i aromatičnog bilja. Uglavnom je riječ o uzgoju pelina, ali su formirani i ozbiljni zasadi smilja i i lavande. 

„Podrška se prošle godine davala po hektaru zasađene površine, dok se u ovoj godini podržavaju investicije u taj sektor. Osim podsticaja za nove zasade, kroz agrobudžet se podržava i prerada na porodičnim gazdinstvima. Podrška preradi, ozbiljnijoj u finansijskom smislu biće omogućena i kroz naredni IPARD like poziv, kao i sam IPARD, što bi u krajnjem imalo veći efekat i za proizvođače, ali i državu“, kazali su CdM-u u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja.

U tom Vladinom resoru smatraju da nema razloga da primarna proizvodnja i sirovina ide iz Crne Gore, kada i sami možemo organizovati preradu i stvoriti dodatu vrijednost, posebno kroz izvoz. Prema njihovim riječima Crna Gora je bogata florom. 

„Na 0,01 odsto ukupne površine svjetskog kopna, raspolažemo sa 1,2 procenta ukupne svjetske flore, te smo po broju vrsta po jedinici površine prvi u Evropi. U Evropi je zastupljeno oko 12.000 vrsta biljaka od čega na Balkanskom poluostrvu  oko 6.700. Smatra se da od 3.200 vrsta na teritoriji Crne Gore, 400 pripada ljekovitom bilju“, pojasnili su u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Naglasili su da je i kvalitet tog ljekovitog bilja izuzetan. Poznato je da recimo pelin koji raste u Crnoj Gori, takozvani uskolisni, bio veoma tražen na inostranom, posebno američkom tržištu, zbog čega je ranije Crna Gora bila značajan izvoznik. 

„I uslovi za plantažni uzgoj su dobri. Kvalitet autohtonog materijala u ovoj oblasti je vrlo bitan i preporuka je da proizvođači u saradnji sa rasadničarima forsiraju domaći sadni materijal. Šanse da postanemo opet izvoznik ljekovitog bilja opet su i dalje tu. Ne male šanse naše podneblje daje i za uzgoj lavande i smilja. Ministarstvo podržava sadnju i lincure, timijana, žalfije, majčine dušice i drugih“, istakli su u Ministarstvu.

Dodali su da je Ministarstvo u cilju očuvanja i dalje valorizacije tih resursa i razvoja plantažne proizvod nje i izvoza pokrenulo i niz edukativnih aktivnosti. 

Naime, kako su kazali realizovana je kampanja za zaštitu pelina od nesavjesnog branja, kao i stručne radionice za poljoprivredne proizvođače sa područja Podgorice i Ulcinja. Na tim predavanjima, zmeđu ostalog, mogli su da čuju sve o zasnivanju zasada, agrozehničkim i ekonomskim aspektima proizvodnje i prerade ljekovitih i aromatičnih biljnih kultura.

Da se uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja u Crnoj Gori prepoznaje kao unosan posao pokazuje i primjer firme „Herbal Montenegro“, čiji vlasnici ulaze u ozbiljne investicije u ovoj oblasti. 

Zasnovali su zasad smilja na Pacpolju u Ozrinićima kod Nikšića, na površini od tri hektara. Planovi su širenje primarne proizvodnje, prerada, ali i saradnja sa manjim poljoprivrednim proizvođačima.

„Na istoj lokaciji, na jesen planiramo da zasadimo još sedam hektara, a od sljedeće godine novih tri do pet hektara na Grahovu, na zemljištu koje smo uzeli u zakup od države. Smilje je dugogodišnja biljka koja pun rod daje u trećoj godini, a vijek trajanja biljke je 10 godina. Uglavnom se koristi za proizvodnju eteričnog ulja za potrebe kozmetičke industrije, posebno u Americi i zapadnoj Evropi. Planiramo da prerađujemo smilje, odnosno da radimo njegovu destilaciju, a već smo pronašli tržište za eterično ulje koje je vrlo cijenjeno i u finansijskom smislu“, kazala je za CdM Jelena Žižić, izvršni direktor firme Herbal Montenegro.

Prva, manja, žetva na parceli u Ozrinićima očekuje se u novembru. Krajem oktobra stiže i prvi destilator, velikog kapaciteta. 

„To je kazan od 2,5 hiljade litara čime ćemo zadovoljiti potrebe sa 10 hektara zasada. Kada sljedeće godine uđemo u nove zasade, planiramo da nabavimo još jedan takav destilator“, dodala je ona.

Sminje (lat.Helichrysum italicum) je trenutno jako atraktivna ljekovita biljka za uzgoj u regionu, ako se uzme u obzir njen plasman na tržištu, ali je takođe vrlo zahtjevna za uzgoj.

„Riječ je o mediteranskoj biljci kojoj pogoduje sunce i kamen. Na tržištu trenutno možete naći veliku ponudu sadnog materijala, ali bih sve zainteresovane, potencijalne, uzgajivače pozvala da budu jako oprezni prilikom odabira sadnog materijala, jer ima šest podvrsta ove biljke i svaka od njih ne daje rod koji obezbjeđuje finansijsku isplativost za uzgoj i plantažiranje“, objašnjava Žižić. 

Njena preporuka proizvođačima je da prije ulaska u ovaj posao obezbijede plasman, bez obzira da li proizvode sirovinu ili će sami destilisati biljku.  

„Smilje se destiliše svježe, najviše 24 sata nakon berbe, jer je sadržaj eteričnog ulja u biljci tada najveći. Dakle, potrebno je obezbjediti i zaokružiti cijeli proces da bi se posao plantažiranja učinio rentabilnim i održivim“, pojasnila je Žižić. 

Herbal Montenegro već dvije godine otkupljuje pelin, a od sljedeće godine biće na raspolaganju manjim poljoprivrednim proizvođačima koji su zainteresovani za uzgoj smilja, kroz otkup po sistemu kooperacije. 

„Obezbijedićemo im sadni materijal za zasade na svojim imanjima, a nakon toga ćemo puni rod otkupljivati i destilovati. Vjerujem da će to biti jako atraktivno za naše potencijalne kooperante, jer će za svu proizvedenu količinu imati prodaju. Već imamo nekoliko zainteresovanih sa teritorije Danilovgrada, vjerujem da će ih biti i više“, istakla je Žižić, i dodadala da je šteta da se ne iskoriste značajni zemljišni potencijali Crne Gore koji se sada ne obrađuju.

„Ima puno zemljišta koje bi se moglo staviti u funkciju, bilo privatnog, bilo onog koje se nudi od strane Ministarstva poljoprivrede po povoljnim uslovima. Tu posebno moram istaći zahvalnost Ministarstvu na podršci koju su nam dali za zasnivanje proizvodnje i na naporima da se poljoprivredno zemljište u državnoj svojini ponudi u zakup. Tokom cijele procedure, shvatili smo koliko je to administrativno zahtjevan posao, ali bitan razvoj poljoprivrede. Vidimo velike mogućnosti za biznis u poljoprivredi kroz programe i projekte koje nudi Ministarstvo poljoprivrede“, naglasilaje ona.

Prema njenim riječima konkretno, proizvodnja aromatičnog i ljekovitog bilja može biti unosan posao. 

„O tome smo nedavno razgovarali i sa ministrom Petrom Ivanovićem kada nas je prilikom radne posjete Nikšiću posjetio i obišao naš zasad u Ozrinićima. Pozivamo zainteresovane poljoprivrednike da nam se jave radi eventualne saradnje“, zaključila je Žižić za CdM.

Send this to a friend