Ekonomija

Gdje su ovi što ne daju Mamulu da je makar očiste?

Omiljeno izletište Novljana i brojnih turista odavno je prepušteno zubu vremena, a sva briga onjemu svodi se na akciju čišćenja koju uoči sezone sprovode radnici gradske čistoće i članovi ekološke nevladine organizacije “Plavi Crne Gore”. Propadanju tvrđave tokom godina se nije stalo na kraj, ali je zaustavlj en svaki projekat oživljavanja ove potencijalne turističke atrakcije. Na nož je dočekan i projekat švajcarskog Orascoma, sa kojim je Vlada krajem februara sklopila ugovor o 49-godišnjem zakupu ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula.

Vlasnik hotela Fiammanti Davor Marić ugostiteljstvom se bavi više od 25 godina tokom kojih je sa turistima često obilazio Mamulu. Sadašnje stanje tvrđave i cjelokupnog ostrva opisuje kao žalosno.

“Pristanište je loše, kamenje je propalo. Bunar koji je na ostrvu pun je smeća. Tvrđava je zarasla u šiblje i opasno je obilaziti. Prošle godina sam vodio grupu gostiju da je posjete i jedan od njih, stariji čovjek, kazao je kćerki sa kojom je bio da je na tvrđavi boravio prije 32 godine i da je tada bila u vidno boljem stanju. Sramota me je bilo zbog toga”, priča Marić za Dnevne novine.

On se pita gdje su do sada bili ovi koji se bune i ne daju da Mamula bude valorizovana i zašto ranije nijesu uradili nešto za nju.

“Da sad organizujete akciju čišćenja Mamule niko neće poći da to uradi. Imamo u Herceg Novom i druge vrijedne tvrđave, poput Kanli-kule i Forte Mare, pa ni njih neće da očiste, već su sve zarasle, a o Mamuli pričaju. Ako ostane ovakva, bojim se da će ona brzo propasti”, upozorava Marić.

Opširnije u Dnevnim novinama…

Send this to a friend