Ekonomija

Gibson: Neophodno poboljšanje finansijskih i pravnih institucija

“Režim oporezivanja, uključujući niske stope poreza na zarade i na prihod preduzeća, investicije u infrastrukturu i fleksibilnije tržište rada važni su za privlačenje i održavanje poslovne investicije“, rekao je Gibson za Glasnik Privredne komore PKCG.

On je dodao da je važna i kontinuirana praksa dobrih veza i saradnje između investitora i Vlade i opštinskih institucija, na čemu se može dalje raditi osiguranjem regulatorne jasnoće i kontinuiranog razvoja, prenosi agencija MINA-business.

Gibson je podsjetio da je Orascom, čiji je dio Luštica Development, potpisao ugovor o dugoročnom zakupu ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula, o čemu tek treba da se raspravlja u parlamentu Crne Gore.

“Plan je da investiramo 15 miliona eura u rekonstrukciju tvrđave u hotel i muzej sa pet zvjezdica. Želimo da taj projekat povežemo sa projektom Luštica Bay i vjerujemo da će veza između dva projekta značajno podstaći vrijednost oba. Do sada, ovo je naš jedini interes u regionu Balkana“, naveo je Gibson.

On je saopštio da se, kada je u pitanju projekat Luštica Bay, trenutno razvija prva faza, koja podrazumijeva gradnju sela marine i da je završeno prvih 70 stanova.

“Radovi na glavnoj marini i dalje traju, sa planom da lukobrani budu završeni do sredine godine, a da se superstruktura cijele marine završi do početka naredne godine. Prvi od sedam hotela, Promenada, biće projektovan na osnovu arhitektonskog i urbanog rješenja, rezultata međunarodnog nadmetanja za idejni projekat kojim će rukovoditi Ministarstvo održivog razvoja i turizma“, kazao je Gibson.

On je dodao da će hotel imati 110 smještajnih jedinica, dva restorana, kafe bar, konferencijski i biznis centar, spa i fitnes centar i s tim povezane objekte.

“Po završetku svih radova u prvoj fazi masterplana projekta, procjene su da bi ovo mjesto moglo imati najviše deset hiljada stanovnika. Prvih 70 apartmana sa pratećom infrastrukturom je završeno i predaju se novim vlasnicima nakon niza provjera prije preuzimanja ključeva, da bi se osiguralo dogovoreno poštovanje visokih standarda izgradnje“, objasnio je Gibson.

On je najavio da će uskoro biti otvoren prvi kafe restoran u selu, dok marketinški tim osmišljava programa za dinamično i uzbudljivo ljeto u naselju Luštica Bay, uključujući terene za golf i streličarstvo, mjesta za jogu, umjetničke aktivnosti i brojne specijalne događaje.

Gibson je saopštio da Luštica Development godišnje doprinosi sa preko 600 hiljada eura u vidu sponzorstva Vladi i zajednici u Crnoj Gori, kao i javnim preduzećima, nevladinim organizacijama, obrazovnim, sportskim, turističkim i kulturnim institucijama, kao i drugim entitetima u Crnoj Gori.

On je podsjetio i da je projekat Luštica Bay, vrijedan 1,1 milijardu eura, jedina grinfild investicija u Crnoj Gori.

“Kada smo počeli gradnju turističkog grada i razvoj tog infrastrukturno potpuno neopremljenog dijela Tivta, potrudili smo se da pažljivo i u kontinuitetu investiramo u poboljšanje uslova u lokalnoj zajednici, našem lokalnom partneru“, rekao je Gibson.

On je naveo da Luštica Divelopment, kao članica Orascom grupe, ima cilj da razvija i obogaćuje zajednice u kojima radi, tako da se njena filozofija ne odnosi na kratak rok.

“Mi smo dugoročni partneri u razvoju zajednica koje okružuju naš projekat i u širem kontekstu, narodu Crne Gore. To se može postići na više načina. Finansijska pomoć putem donacija je jedan mehanizam. Međutim, naš projekat će donijeti i socijalnu infrastrukturu u obliku škola, medicinskih ustanova, poljoprivrednog zemljišta, ustanova kulture i javnog pristupa primorskom dijelu“, kazao je Gibson.

On je dodao da vjerujemo da su odgovornosti kompanije šire i da predstavljaju model za održivi razvoj kroz inicijative, kao što su mala razvojna i ekološka nepokretna imovina.

Gibson smatra da bi, ukoliko Crna Gora u budućnosti postane zemlja nafte i gasa, to moglo donijeti veliki prosperitet.

“Industrije nafte i gasa i turizma mogu da koegzistiraju, ali ta veza se mora veoma pažljivo razmotriti i njome se mora veoma pažljivo rukovoditi, tako da jedna industrija ne utiče nepovoljno na drugu“, zaključio je Gibson.

Send this to a friend