Ekonomija

Gligorov: Deficit i javni dug za sada pod kontrolom

Svjetska banka i MMF upozoravaju nas na visok rizik od javnog duga i deficita zbog auto-puta, ali naglašavaju da nijesu protiv gradnje infrastrukture koja zemlji nedostaje. Na pitanje da li smatra da se stvari mogu oteti kontroli Gligorov je odgovorio da se kako sada stoje stvari, ne mogu oteti kontroli. 

„Ali svakako ako bi došlo do produžene političke nestabilnosti i nemogućnosti da se problemi rješavaju na izborima, to bi moglo da utiče na ocjenu kreditnog rizika zemlje i to bi stvorilo probleme finansiranju javnog duga“, nagalasio je on za Pobjedu.

Gligorov je istakao da bi sve u svemu, tekuću potrošnju trebalo, srednjoročno posmatrano, finansirati iz poreza, a investicionu iz neposrednih ulaganja ili zaduživanjem.

Odgovarajući na pitanje koliko će stanje u ekonomiji EU uticati na crnogorsku ekonomiju, odnosno koliko spoljni faktori mogu biti opredjeljujući Gligorov je istakao da neće previše uticati na crnogorsku ekonomiju. 

„Za Crnu Goru je važno da ima predvidljiv i ne previše dug put koji vodi članstvu u EU. Nedoumice EU oko posvećenosti Crne Gore tom putu i eventualne nedoumice u samoj EU oko poželjnosti daljeg proširivanja na Balkan bi svakako djelovale negativno. Mimo toga, mala otvorena privreda kao što je crnogorska ne bi trebalo previše da zavisi od kretanja na tako velikom tržištu Evropske unije, bilo da je riječ o prodaji robe i usluga ili o prilivu stranih ulaganja“, rekao je on između ostalog.

Send this to a friend