Ekonomija

Gojković: Prevlaku smo predali, Arzu smo prodali, a Mamulu “izdali”

Na zasijedanju Skupštine Crne Gore koje traje do kraja ove sedmice između 56 tačaka, raspravljaće se i o davanju u zakup od 49 godina ostrva Lastavica sa  tvrđavom Mamula.

Za realizovanje ovog zakupa neophodna je saglasnost Skupštine Crne Gore.

Do sada su se u skladu sa procedurom Skupštine Crne Gore izjasnila dva skupštinska odbora-Odbor za ekonomiju, budžet i finansije i Zakonodavni odbor.

“Ni na jednom radnom tijelu Skupštine, nadležno Ministarstvo održivog razvoja, turizma i prostornog planiranja, to jest Vlada Crne Gore nijesu dobili podršku za ovakav ugovor. Za očekivati je da Vlada bude uporna i da lobiranjem kakvo se ne pamti u Skupštini, pokuša da provuče ovaj ugovor kroz skupštinsku proceduru”, kazao je Gojković.

Naglašava da naša budućnost u Crnoj Gori zavisi od ravno 23 osobe koje će Oraskom napraviti na Mamuli,i to po ugovoru koji nije u skladu sa zakonima Crne Gore.

“Koliko je meni poznato Hrvatska koja ima preko hiljadu ostrva, to nije sebi dopustila, a Crna Gora koja ih ima samo nekoliko, lišava mogućnosti buduće generacije da Lastavicu i Mamulu doživljavaju kao svoje. Jasan je cilj i investitora i Vlade Crne Gore, ne dozvoliti ni najmanju mogućnost da neko sjutra makar stojeći i na jednoj nozi može dotaći Mamulu ako to ne dozvoli vlasnik”, istakao je Gojović.

Ponižavajuće je, dodaje on, za jednog poslanika dokazivati da neko ko je potpisivao privatizacije Boke, Prvoborca, Mješovitog, Južnog  Jadrana, PKB-a, a sada to isto radi u Bijeloj i Institutu, to ne radi slučajno.

“Predloženim ugovorom o Mamuli krši se niz zakona. Predlagač se poziva na zakon o državnoj imovini pokušavajući da izbjegne činjenicu da je Mamula kulturno dobro i prevashodno zaštićena Zakonom o zaštiti kulturnih dobara. Članom 62 tog zakona dozvoljeno je davanje u zakup kulturnih dobara, ali najduže na tri mjeseca. Duži ugovorni odnos između države kao vlasnika i nekoga kome ustupa kulturno dobro moguć je samo koncesijom, ali je članom 59 jasno da Mamula ima status memorijalnog objekta, spomen-obilježja i znamenitog mjesta i tim članom je jasno rečeno da sa takvim statusom ne može biti predmet koncesije”, kazao je Gojković.

Ugovorom je, dodaje on, takođe predviđeno da Oraskom može dati  u podzakup Mamulu i da može založiti ugovor za dobijanje kredita.

“Nepoštovanje kreditnih obaveza od strane Oraskoma, banka koja je dodijelila kredit bi imala pravo da preuzme prava i obaveze iz ugovora. Na taj način bi bio uveden novi investitor, pa se postavlja pitanje koja je svrha tenderskih uslova, koji su prethodili, jer se na ovaj način investitor može mijenjati više puta godišnje. Moguća promjena investitora potpuno diskredituje tvrdnje iz Ministarstva da je jedini mogući zainteresovani Oraskom zbog projekta na Luštici i da Mamula nema perspektivu za druge investitore”, istakao je Gojković

U jednom od odgovora Ministarstvo je jasno navelo da na Mamuli nije predviđen javni interes.

“Što ukazuje i na  kršenje zakona o Morskom dobru  i pravu na slobodan pristup morskoj  obali. Država se obavezuje da i na  kopnu obezbijedi prostor koji će služiti potrebama investitora, a o kojem se prostoru radi i pod kojim uslovima niko ne zna, ali se preuzima obaveza izglasavanjem ovog ugovora. Ovom tačkom ugovora kao i neizvjesnim tačkama ugovora kojima se investitoru garantuje infrastruktura do tačke A na Arzi, investitoru se ostavlja mogućnost da odmah po potpisivanju ugovora potencira sporne situacije i neizvršava svoje obaveze”, kazao je Gojković

Naglašava da institucije Opštine Herceg Novi nijesu ni na kakav način zvanično učestvovale u dosadašnjoj proceduri koja je slijedila posle javne rasprave, iako Ministarstvo stalno ističe da je sjednicima Tenderske komisije prisustvovao jedan predstavnik Opštine, ne želeći da mu navedu ime, kao da je to njihovo diskreciono pravo, ne vodeći računa da se radi o par ekselans proceduri koja mora biti transparentna.

“U Opštini Herceg Novi ne postoji dokumentacija u vidu odluke ili rješenja da se neko imenuje sa obavezom da zastupa Opštinu Herceg Novi u pripremi tendera ili kasnije tenderskoj proceduri. Da ne bi bilo zabune, dio iz naslova u kojem se kaže da smo “izdali” Mamulu, ne odnosi se na izdavanje u zakup, već o nečem što je isto tako važno kao i spornost ekonomske opravdanosti ovog ugovora, ali o tom bi se tek moglo diskutovati, jer se pojedini lokali u Herceg Novom izdaju za istu sumu kao cijelo ostrvo Lastavica i tvrđava Mamula”, zaključio je Gojković.

Send this to a friend