Ekonomija

GPA Sporazum o vladinim nabavkama unaprjeđuje fer konkurenciju

Savjetnik i vođa tima za vladine nabavke i politiku konkurencije u toj organizaciji Robert Anderson kazao je da u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji STO smatraju da je Crna Gora preduzela značajan korak potpisivanjem tog dokumenta, prenosi Mina-business.

Nacionalni seminar o GPA organizovali su Sekretarijat STO, Uprava za javne nabavke u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj EBRD. 

“Taj Sporazum je međunarodni instrument koji postoji sa ciljem unaprijeđenja pristupa tržištu, ali i u cilju unaprijeđenja fer konkurencije, transparentnosti procedura i inkluzivnosti u oblasti globalnih tržišta nabavki”, rekao je Anderson u PR Centru.

On je, govoreći o inkluzivnosti, naveo da Sporazum može biti veoma važan alat koji omogućava pristupanje malim i srednjim preduzećima, lokalnim i domaćim internacionalnim tržištima, a takođe može pomagati biznisima čiji vlasnici su žene.

“Smatramo da Sporazum stvara određeni prostor koji pruža jednake mogućnosti svim potencijalnim konkurentima i učesnicima na lokalnom i globalnom tržištu”, ocijenio je Anderson.

Prema njegovim riječima, GPA ubrzano postaje stub globalne trgovine, investicija i dobrog upravljanja.

“Sporazum je potpisalo 46 zemalja, uključujući Crnu Goru. Očekujemo da će još više zemalja priključiti Sporazumu tokom ove godine. Nekoliko država iz regiona iskazalo je interesovanje za pristup Sporazumu”, naveo je Anderson.

On je rekao da pristupanje Sporazumu predstavlja divnu mogućnost, ali rezultira i određenim obavezama, a STO će biti tu da pomogne u njihovom ispunjavanju.

Direktor Uprave za javne nabavke Mersad Mujević smatra da efektivno i efikasno upravljanje javnim finansijama, sa posebnim akcentom na oblasti javne nabavke, garantuje racionalno upravljanje javnim novcem i veću vrijednost dobara koja nastaju iz potrošenog novca.

“Pristup GPA je dosta složen proces i specifičan za svaku zemlju. Trajanje i kompleksnost pregovora razlikuje se od zemlje do zemlje i zavise od složenosti privrednog sistema zemlje i političke volje vlade da podrži taj proces”, rekao je Mujević. 

Takođe, sve više se primjenjuju nova pravila takozvana GPA plus koja podrazumijevaju pooštrene kriterijume koje zemlja kandidat mora da ispinu kako bi postala članica GPA.

Mujević je kazao da, imajući u vidu da je jedan od osnovnih principa po kojima funakcioniše GPA princip trgovine bez diskriminacije, osnovna prednost članstva u GPA je što, kako je objasnio, zemlja dobija garanciju da će njeni izvoznici biti tretirani na tržištima ostalih članica po tačno utvrđenim pravilima.

“Poštujući ostale principe po kojima funkcioniše Sporazum, princip transparentnosti, liberalizacije trgovine i promovisanja konkurencije i podsticanje razvoja i ekonomskih reformi, zemlja se obavezuje na transparentno vođenje trgovinske politike, na smanjenje trgovinskih barijera kao i na pružanje pomoći zemljama u razvoju i najmanje razvijenim zemljama”, naveo je Mujević.

Predstavnik Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Snežana Radović kazala je da na značaj STO ukazuje činjenica da su pregovori pristupanje toj organizaciji trajali duže nego pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU.

“Što se više primičemo članstvu u EU, a nesporno je da smo svakog dana sve bliži, to više stvari treba da uradimo i više se očekuje od nas, posebno od državne administracije koja mora da pokaže brzinu i spremnost i da reaguje u pravom trenutku jer u suprotnom uvijek možemo da usporimo naš put ka EU”, rekla je Radović.

Seminar, čiji su ciljevi proširivanje svijesti učesnika o konceptima, principima i obavezama u okviru ovog Sporazuma, obaveznim zahtjevima tog dokumenta i mogućnostima pristupa tržištu u okviru istog, trajaće i naredna dva dana.

Send this to a friend