Ekonomija

Gradnja autoputa Bar Boljare: Radiće u tri smjene

Kako Dnevne novine saznaju iz izvora bliskih kineskoj kompaniji CRBC, radovi na pomenutim objektima će se obavljati u tri smjene kako bi projekat bio završen u predviđenom roku. Prema saznanjima DN, Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdaće odmah nakon vaskršnjih praznika, građevinsku dozvolu za gradnju tunela Vjeternik, čija bi granja mogla da krene do kraja naredne nedjelje.

Predstavnici Ministarstva saobraćaja podnijeli su juče Ministarstvu održivog razvoja i turizma zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za gradnju mosta Moračica. Početkom nedjelje podnijet je i zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za gradnju tunela Vjeternik.

Prethodnih mjeseci do mjesta na kojem će Bemax početi sa probijanjem brda Vjeternik urađeni su pristupni putevi i odrađeni svi pripremni radovi kako bi se odmah nakon dobijanja dozvole krenulo u gradnju jednog od najzagjevnijih objekata na prvoj trasi auto-puta.

Most Moračica, kontrolni projekat auto-puta dugačak je 960 metara, a najviši stub je visok 158 metara. Lokacija mosta je između tunela Mrke i Klopot, preskače se dolina rijeke i prelazi na suprotno brdo. Pored mosta Moračica veliki izazov za inženjere i arhitekte biće probijanje i unutrašnje sređivanje tunela Vjeternik. Pomenuti tunel biće dug tri kilometra.

Ova dva impozantna objekta definitivno će biti primjer moderne saobraćajne infrastrukture u regionu, a i šire. Dovoljno je pomenuti podatak da za 41 kilometar, koliko je duga dionica, nadmorska visina varira od 63 metra do preko 1.100 metara.

Projektovana brzina na prvoj dionici auto-puta je 100 km/h, a vrijeme putovanja između Podgorice i Kolašina skraćuje se sa sadašnjih sat i 30 minuta na svega 25 minuta.

Radovi su zvanično počeli 11. maja 2015. godine i biće završeni do 11. maja 2019.

Od 11. maja, kada su počeli radovi na auto-putu, do sada, CRBC je osim na projektovanju, to jest izradi Glavnog projekta, izvodio sljedeće: radove na pristupnim putevima, izgradnju kampova za radnike sa svom pratećom infrastrukturom, laboratorija, drobilica, betonskih baza, radionica, platformi za kompresore, skladišta za eksplozive, armiračnice, radove na čišćenju trase, privremenom napajanju, iskope predusj eka portala tunela Kosman, Vjeternik, Mrke.

Kada je u pitanju frekventnost, prosječni dnevni, odnosno godišnji saobraćaj na postojećim putevima od Bara do granice sa Srbijom na pojedinim dionicama procijenjuje se od 5.100 do 8.300 vozila sa izraženim sezonskim godišnjim intenzitetom koji dostiže i do 20.000 vozila.

Za obezbjeđenje zatvorenog sistema naplate putarine predviđena su dva čeona naplatna mjesta na autoputu i to poslije tunela Sozina (postojeća naplata u Gluhom dolu), te u Boljarima.

Osim ovih, predviđene su i bočne ulivno-izlivne naplatne stanice (BNS) na svim denivelisanim raskrsnicama.

Izgradnja prve dionice auto-puta će koštati 809,6 miliona eura. Od tog iznosa, 85 odsto tj. 688,16 miliona eura će obezbijediti Exim banka kroz kredit, a 15 odsto ili 121,44 miliona eura je učešće države Crne Gore. Rok otplate kredita je 20 godina, grejs period šest godina, a godišnja kamatna stopa iznosi dva posto. Period povratka sredstava koja su potrebna za gradnju prioritetne dionice auto-puta od Smokovca do Mateševa iznosi 17 godina od perioda gradnje, odnosno 13 godina od početka njegove eksploatacije pokazala je socio ekonomska analiza tog projekta.

Send this to a friend