Ekonomija

Grci na mukama: Na ostrvima cvjeta utaja poreza

Prema izvještaju Sekretarijata, zasnovanom na 568 poreskih kontrola u kompanijama u Pireju, na Kikladima, ostrvima na sjeveru i jugu Egejskog mora i na Kritu, u 210 slučajeva otkriveno je kršenje poreskih propisa, prenijela je agencija ANA.

Grčke poreske vlasti intenzivirale su borbu protiv utaje poreza, što je fenomen koji, kako izgleda, cvjeta na grčkim ostrvima.

Zvanična Atina je, u pokušaju da poveća budžetske prihode, što je i jedan od uslova za međunarodnu finansijsku pomoć, ovog mjeseca izglasala podizanje poreza na dodatu vrijednost (PDV).

Kao rezultat rasta PDV-a, brojni proizvodi i usluge postali su skuplji. PDV je porastao sa 13 na 23 odsto, a među osnovnim proizvodima koji su poskupjeli su meso, ulje za kuvanje, kakao, sirće, so, cvijće, drvo za ogrev, đubriva, insekticidi i sanitarni proizvodi.

U uslužnom sektoru, rastom PDV-a biće pogođeni restorani i kafići, pogrebna oprema, taksi služba, internati i privatne škole, kao i škole jezika i računara, dok se rast cijena javnog prevoza očekuje početkom idućeg mjeseca.

Send this to a friend