Ekonomija

Green Home: Pitanje otpada i dalje nije riješeno

“Ovakav pristup samo je još jedan pokazatelj koliko se pažnje poklanja pitanjima životne sredine u ekološkoj državi Crnoj Gori”, ističu njeni predstavnici.

I pored toga što je crnogorska Vlada dobila kredit od Svjetske banke za sanaciju i zatvaranje deponije koje je bilo predviđeno do 2016. godine, prema navodima predstavnika te NVO, deponija Maljevac je otvorena do daljnjeg i pored utvrđene nestabilnosti, urušavanja propusta i činjenice da je dozvoljena visina odlaganja od 813m već premašena”, navode i dodaju da sve to ukazuje na da pitanje bezbjednosti brane, u slučaju nastavka eksploatacije ostaje otvoreno.

“Iz do sada dostupne dokumentacije vrijednost investicija u saniranje i rekultivaciju deponije Maljevac kao i vrijednost investicija u novu deponiju ili više njih još uvijek nije jasna. U usvojenom Detaljnom prostornom planu predviđeno je ulaganje od 13.609 miliona eura u rekultivaciju postojeće deponije, i oko 30 miliona eura ulaganja u novu deponiju Šumani dok je u završnom izvještaju koji je Vlada dostavila, predviđeni iznos ulaganja u deponiju značajno niži i iznosi 25 miliona eura.  Završnim izvještajem nije precizirano na koji način će novac biti raspoređen, odnosno koliko se planira investirati u postojeću deponiju a koliko u deponiju Šumani. Osim toga, deponija Šumani nisu konačno riješenje s obzirom da je planirani radni vijek procijenjen na sedam godina odnosno četrnaest ukoliko I blok bude radio smanjenim kapacitetima”, zaključak je NVO Green home.

 

Send this to a friend