Ekonomija

Grupa građana sa Smokovca sprema tužbu zbog uništavanja zemljišta

Stanovnici Smokovca tvrde da je petlja autoputa prešla preko 35 hektara plodnog zemljišta koje je svake godine obrađivano, piše Dan.

Oni smatraju da je Ministarstvo saobraćaja trebalo da to uzme u obzir kada je odlučivano na kom mjestu će se autoput ukrštati sa Jadransko-jonskom magistarlom.

“Priča se o strategiji o razvoju poljoprivrede, razmatraju se načini kako da se sdmanji uvoz poljoprivrednih proizvoda, a preko najplodnijeg zemljišta hoće da grade puteve. To je posao protiv države i građana i nejasno je kako niko ne pokrene tu priču u parlamentu i spriječi uništavanje plodnog zemljišta”, kazali su nezadovoljni građani.

Oni su, kako su dodali, očekivali da će se Ministarstvo poljoprivrede više založiti u tom slučaju.

“Ministarstvo poljoprivrede je trebalo da se založi za poljoprivrednike. Najviše nas je razočarao njihov stav po pitanju autoputa. Možda je taj projekat od strateškog značaja za državu, ali poljoprivreda je najvažnija razvojna grana”, naveli su stanovnici Smokovca.

Oni tvrde da za petlju autoputa postoji alternativno rješenje.

“Ako nama uzmu zemljište, šta nam ostaje? Možemo da kupimo stanove, da se odreknemo bavljenja poljoprivredom i da dođemo do toga da kupujemo voće i povrće po supermarketima”, kazali su građani Smokovca.

Send this to a friend