Ekonomija

Grupa penzionera se odrekla povećanja penzija od dva odsto u korist funkcionera

Iz Partije udruženih penzionera i invalida (PUPI) su saopštili da njihove predstavnike ne interesuje hoće li povećanje penzija biti dva ili tri odsto.

“Upozoravamo Vladu da je posljednje povećanje penzija bilo 2012. godine, a u međuvremenu su neke stavke i usluge od životnog značaja, kao voda, struja, hrana, poskupile 50 ili 100 odsto”, navodi se u saopštenju koje je potpisala grupa penzionera Hamdija Smaković, Ćatović Mele, Laketić Dragomir, Momčilo Joksimović, Šućo Medunjanin, Rašo Korać, Darko Bulatović, Zoran Bulajić i brojni drugi penzioneri Podgorice.

Penzioneri, kako su ocijenili, moraju da se ujedine radi svog i opstanka svojih porodica.

“Ako je povećanje penzija predviđeno dva odsto početkom naredne godine, odričemo se toga u korist predsjednika države, Skupštine i Vlade, kao i ministara i poslanika, neka zadovolje svoje nezasite apetite. Njima će to nešto značiti“, poručili su predstavnici PUPI-a.

Oni su naveli da se iz predloga zakona o budžetu i o zaradama zaposlenih u javnom sektoru vidi da o penzionerima niko ne vodi nikakvu brigu.

“Od milosti Vlade i Skupštine danas zavisi kakav će biti materijalni status penzionera, koji su odvajali tokom radnog vijeka doprinose za mirne penzionerske dane”, rekli su iz PUPI-a.

Najnoviji Predlog zakona o zaradama u javnom sektoru, kako su ocijenili, predviđa povećanja zarada predsjednika države, Skupštine i Vlade do 70 odsto, dok je za 800 funkcionera obezbijeđeno 13 miliona eura

Iz PUPI-a su kazali da će, u slučaju povećanja penzija, preko pet hiljada penzionera koji primaju oko 100 eura imati povećanje od dva eura, a oni sa dobrim penzijama od 15 do 25 eura i više.

Penzioneri, kako se zaključuje u saopštenju, moraju imati predstavnike u parlamentima, koji bi ih istinski zastupali.

 

Send this to a friend