Ekonomija

Gvozdenović: Članstvo u NATO značajno za dalji investicioni razvoj Crne Gore

Višednevnu posjetu Sjedinjenim Američkim Državama, ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović započeo je učešćem na konferenciji “Bezbjednosna politika u kontekstu dinamičnog ekonomskog razvoja”, koja je danas održana u američkom Senatu.

Domaćin konferencije bio je senator iz Arizone i bivši republikanski kandidat za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, Džon Mekejn, koji je naročito naglasio značaj dobijanja pozivnice Crnoj Gori za članstvo u NATO.

Specijalni gosti konferencije bili su senator Majkl Raunds iz Južne Dakote i kongresmeni Robert Aderholt iz Alabame i Dejvid Džoli iz Floride. 

Gvozdenović je posebnu zahvalnost uputio Sjedinjenim Američkim Državama za pomoć i podršku kako Crnoj Gori, tako i ostalim državama regiona, naročito zemljama koje kao jedan od spoljnopolitičkih prioriteta imaju evroatlantske integracije.

On je posebno istakao značaj dobijanja pozivnice za članstvo u NATO za Crnu Goru, te iskazao nadu da će i ostale zemlje Zapadnog Balkana, koje već to nijesu, biti u prilici da uskoro postanu dio evroatlantske porodice.

Poseban fokus ministrovog obraćanja učesnicima konferencije bio je na bezbjednosnoj politici u kontekstu ekonomskog razvoja.

Gvozdenović je naročito ukazao na značajna očekivanja po pitanju daljeg investicionog i turističkog razvoja, kome će značajan katalizator biti pozivnica i neupitno članstvo Crne Gore u NATO u skorijem periodu.

“Mi vjerujemo u budućnost u kojoj će dominirati pravo, sloboda i demokratija. Vjerujemo da će se međunarodni uticaj i značaj svake države mjeriti njenom spremnošću da prihvata svoje globalne obaveze i da, u mjeri mogućeg, doprinese takvoj budućnosti, u svim sferama svog djelovanja. U takvom poimanju Crna Gora vidi šansu da, bez obzira na svoju realnu veličinu, bude uvažen i dobrodošao partner međunarodnoj zajednici i svim njenim konstituentima”, zaključio je Gvozdenović.

Gvozdenović se sastao sa glavnim pozivarima za Nacionalni molitveni doručak, kongresmenima Huanom Vargasom i Robertom Aderholtom, kao i sa kongresmenom Dejvidom Džolijem, dok se posjeta Sjedinjenim Američkim Državama nastavlja sastancima sa rukovodstvom Svjetske banke.

Send this to a friend