Ekonomija

Gvozdenović: Mađarske investicije jedne od najznačajnijih

Sjednicom su predsjedavali ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović i državni sekretar Mađarske za ekonomsku diplomatiju u Ministarstvu vanjskih poslova i trgovine, Levente Mađar. 

Nakon sjednice Gvozdenović i Mađar potpisali su Protokol mješovite komisije o ekonomskoj saradnji.

“Ocijenjeno je da postoji značajan prostor za unapređenje saradnje između Crne Gore i Mađarske, uzimajući u obzir nedovoljno iskorišćene potencijale u oblast trgovine i bilateralne ekonomske saradnje. U prilog navedenom govori i inicijativa usaglašavanja sporazuma o saradnji između EXIM banke  i Investiciono razvojnog fonda Crne Gore, kako bi se podstakle mađarske investicije u Crnoj Gori i iskoristila predviđena sredstva u iznosu od 45 miliona eura”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Mađar je ocijenio da je Crna Gora država koja je u regionu najviše sazrela za pridruživanje NATO i EU, te najavio da će Mađarska i u narednom periodu nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori na tom putu. 

“Iskazana je obostrana zainteresovanost i predložene konkretne mjere za ponovno uspostavljanje direktne avio linije Podgorice sa Budimpeštom, a razmatrana je i mogućnost povezivanja Budimpešte sa Podgoricom, preko Beograda, unapređenjem željezničke infrastrukture”, stoji u saopštenju.

Sjednica Mješovite komisije održana je u cilju preduzimanja aktivnosti na unapređenju razvoja ekonomske saradnje između Crne Gore i Mađarske, te širenja i diversifikovanja saradnje u oblastima od zajedničkog interesa, kao što su, razvoj malih i srednjih preduzeća, energetika, poljoprivreda, turizam, zaštita životne sredine, nauka i tehnološki razvoj, obrazovanje i kultura, zdravstvena industrija.

Zasijedanje Mješovite komisije održano je u skladu sa tačkom 4 Sporazuma o ekonomskoj saradnji između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Mađarske, potpisanog 3. oktobra 2008. godine u Podgorici. Zadatak Komisije je da stvori preduslove za realizaciju i implementaciju potencijalnih projekata, te da podstakne saradnju u svim navedenim oblastima.

U cilju unapređenja saradnje u oblasti zaštite životne sredine i nacionalnih parkova, ministar Gvozdenović se, tokom dvodnevnog boravka u Budimpešti, sastao sa ministrom poljoprivrede Mađarske, Šandorom Fazekašom, a pokrenuta je inicijativa i za potpisivanje Memoranduma o saradnji u pomenutim oblastima.

Gvozdenović je, takođe, razgovarao sa izvršnim direktorom mađarske EXIM banke, Zoltanom Urbanom, o mogućoj saradnji sa relevantnim crnogorskim partnerskim institucijama, u cilju kreiranja zajedničkog programa za razvoj visokokvalitetnog turizma, kojim bi se podstakla investiciona saradnja Crne Gore i Mađarske. 

Na sastancima sa predstavnicima Ministarstva nacionalne ekonomije i Mađarske Agencije za promociju investicija, ministar Gvozdenović je razgovarao o mogućnostima saradnje u oblasti turizma i investicija.

 

Send this to a friend