Ekonomija

Gvozdenoviću nije jasno zašto se Konjević sad žali na poresku politiku

Ministar finansija Raško Konjević predao je juče Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti dijela Zakona o porezu na dodatu vrijednost PDV, kojim se po nižoj stopi oporezuju ugostiteljske usluge samo za hotele visoke kategorije.

“Ako ste pratili politiku ovog Ministarstva od 2013. godine, ali i prije, vidjeli ste da tu postoji jasna konzistentna politika koja je vezana za poreski sistem. I zbilja, ne mogu da se sjetim da je neko od članova Vlade u prethodnom periodu kada smo definisali takvu politiku, a članovi Vlade, kao što je bio ministar Konjević, bili su na nekim drugim funkcijama, ali ne sjećam se zbilja, a mogu to još formalno da pogledam, da su imali primjedbe na takvu politiku koja se odnosi na optimizaciju poreske politike, pogotovu na dokument koji smo usvojili, gdje su eksplicitno definisane određene mjere koje treba da doprinose ubrzanom razvoju visokokvalitetnog turizma i realizaciju određenih elemenata”, istakao je Gvozdenović.

Cijeni da je prije 10 godina napravljen značajan korak time što je poreska stopa za smještaj sa 17 svedena za sedam posto.

“To je jako dobro rješenje. To je rješenje dovelo do povećanja broja objekata u turizmu. Promet je od 2006. porastao sa 200 miliona na preko 800 miliona eura koji je sad”, rekao je Gvozdenović. 

Send this to a friend