Ekonomija

Han: Ekonomski ambijent na Zapadnom Balkanu povoljniji za rast i reforme

“Istina, još toga treba da se učini, ali nema sumnje da su sve zemlje Zapadnog Balkana sada usmjerene na svoju zajedničku evropsku budućnost, a ne na ono što je bio izvor podjela u prošlosti”, rekao je Han na poslovnom doručku u austrijskoj privrednoj komori.

Skupu su, kako je saopšteno iz Privredne komore Crne Gore PKCG, prisustvovali predsjednici privrednih komora Zapadnog Balkana, ministri ekonomije balkanskih zemalja, predstavnici 15 najznačajnijih austrijskih investitora prisutnih u našem regionu, predstavnici vlada i komora Njemačke, Italije i Francuske i predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropske investicione banke i Svjetske banke.

“Globalna finansijska kriza je, naravno, imala snažan uticaj na ovaj pozitivan i dinamičan rast. Od 2009. imamo rast manji od 1,5 odsto u prosjeku. Nezaposlenost, posebno nezaposlenost mladih, porasla je i kreće se od 36 odsto do 63 odsto u cijeloj regiji. Zaustavljen je napredak u smanjenju siromaštva. Makroekonomska neravnoteža uskrsnula je s državnim deficitom i dugoročni dug je sve veći. To svakako ima direktnog uticaja na živote ljudi i na političke procese. Ipak, dobra vijest je da potencijal za budućnost postoji, uz veoma jako prisustvo političke volje. Širom regije vidimo sve veći ponovni angažman u procesima sprovođenja  reformi. Tako, uprkos rizicima i visokoj neizvjesnosti, izgledi za rast su, čini se, sada puno bolji nego u posljednjih nekoliko godina”, istakao je Han.

To znači, dodao je on, da je ekonomski ambijent na Zapadnom Balkanu povoljniji za rast i reforme nego tokom ranijih godina nakon izbijanja krize.

Han je, saopšteno je iz PKCG, rekao da je generalno pozitivna poslovna klima, uz stabilno orijentisane makroekonomske politike i strukturne reforme, dovela do snažnijeg rasta – u prosjeku gotovo pet odsto između 2000. i 2008. godine.

Iz PKCG je rečeno da je predsjednik privredne komore Austrije Kristof Lajtl ukazao na izuzetnu saradnju privrednih komora Zapadnog Balkana i njihovu blisku saradnju sa komorom Austrije.

“Na poslovnom doručku je prisutnim ministrima ekonomija iz regiona i investitorima predstavljen Akcioni plan aktivnosti koji su izradile privredne komore Zapadnog Balkana sa namjerom da se doprinese boljoj i kvalitetnoj ekonomskoj povezanosti unutar regiona. Održan je sastanak predsjednika privrednih komora Zapadnog Balkana na kojem je formiran Komorski investicioni forum kao prvo zajedničko tijelo koje će kroz rad posebnih tematskih radnih grupa pratiti realizaciju i osmišljavanje projekata iz različitih oblasti”, piše u saopštenju.

Predsjednik PKCG Velimir Mijušković učestvovao je na sastancima koji su organizovani u okviru Bečkog samita i prisustvovao obilježavanju deset godina Energetske zajednice i 60 godina komore Njemačke u Austriji.

Nakon potpisivanja zvaničnog Sporazuma o formiranju Komorskog investicionog foruma, zakazan je i prvi sastanak koji će biti održan u Budvi 21. oktobra.

Domaćin će biti Privredna komora Crne Gore.

Send this to a friend