Ekonomija

Hit Montenegro: Vjerujemo da je riječ o nesporazumu, čekamo sud

 

Iz kompanije su Dnevnim novinama kazali da su iznenađeni blokadom od strane Poreske uprave, te da smatraju da se radi o nesporazumu koji će brzo biti riješen u zajedničkom interesu.

Problem sa Poreskom upravom, kako kažu u kompaniji, datira od 2013, kada je navodno utvrđeno da je hIt Montenegro dužan pet miliona eura po osnovu PDV i poreza na dobit. Kasnije je ta odluka poništena i donijeta nova kojom Poreska uprava pomenutoj firmi duguje isti iznos. Nakon toga donijeta je nova odluka identična onoj iz 2013, zbog čega je HIT Montenegro odlučio da pravdu potraži na sudu. Postupak je u toku pred Upravnim sudom.

“Prije tri godine Poreska uprava je naplatila pet miliona eura od HIT-a Montenegro po osnovu investicije koja se desila u periodu 2003-2010 godine. Tih pet miliona HIT-u nijesu vraćeni iako je posljednja odluka suda donešena u korist HIT-a Montenegro. Ipak, Poreska uprava je bila prihvatila odluku suda pa se pomenuti iznos kompenzovao za tekuće poslovanje i poreske obaveze. U proteklih 18 mjeseci kompenzovano je 2,5 miliona eura, nakon čega Poreska uprava 27. aprila donosi novi zaključak o prinudnoj naplati i blokira računa”, objasnili su u HIT-u Montenegro.

U ovoj kompaniji, ipak, vjeruju da se radi o nesporazumu.

“Želimo da vjerujemo da je tako i da nikome nije u interesu da se hotel Maestral na pragu sezone zatvori, kao i da će se naći razumno rješenje u zajedničkom interesu. Uputili smo zahtjev Ministarstvu finansija i Centralnoj banci da se ispoštuje dogovor koji smo imali do konačne odluke suda i nadamo se brzom rješenju” kazali su Dnevnim novinama u menadžmentu kompanije HIT Montenegro.

U ovom preduzeću upozoravaju da se mora brzo reagovati.

“Sigurno da nije mogao biti lošiji trenutak za blokadu računa. Pripreme za sezonu su u toku, naredne sedmice očekujemo značajan skup i pun hotel, a u toku su i radovi prve faze investicije koja treba da bude gotova do kraja maja. Plaćanja prema stranim i domaćim dobavljačima je preduslov da bismo na vrijeme završili započetu investiciju, ali i nastavili sa redovnim poslovanjem. Naravno, tu su i zaposleni i obaveze prema njima, kao i gosti koji su rezervisali smještaj i kojima treba pružiti kvalitetnu uslugu. Pitanje je koliko ćemo uspjeti da poslujemo sa postojećim zalihama jer ukoliko se brzo ne riješi ovaj slučaj, moraćemo donijeti radikalne odluke”, naglašavaju u kompaniji HIT Montenegro.

 

 

Send this to a friend