Ekonomija

Hrvatska: Croatia Airlines kupuje četiri nova aviona

Novi avioni bi u flotu Croatia Airlinesa trebalo da stignu 2021/22.

Hrvatska nacionalna avio-kompanija i evropski proizvođač aviona u julu su okončali dugogodišnje pregovore o promjeni prvobitne narudžbine iz 2008, kad je dogovorena isporuka četiri A319 za 2012/13. godinu.  Ali ona je odgođena prvo zbog ekonomske krize, a zatim zbog programa restrukturiranja kroz koji je prolazio hrvatski avioprevoznik. 

U CA kažu da im realna potreba za zamjenom aviona A319 i A320, kojih sada u floti imaju ukupno šest, nastupa u 2021. i 2022. godini. 

“Tako ćemo za šest, odnosno sedam godina, flotu obnoviti potpuno novim, najsavremenijim postojećim avionima, koje karakteriše smanjena potrošnja goriva i smanjena emisija štetnih gasova i čiji je kapacitet veći od izvorno ugovorenih”, navoeli su iz CA. 

Dodaju da su s Erbasom postigli bolje popuste i koncesije nego što je to bilo ugovoreno 2008. godine, zbog čega će kompaniji biti isporučeni tehnološki napredniji avioni većeg kapaciteta po cijeni kao da je izvorna narudžbina realizovana za isti datum. 

Ugovorena cijena za četiri A319 bila je oko 175 miliona dolara, ali taj se iznos svake godine uvećavao tri odsto do datuma isporuke.

Send this to a friend