Ekonomija

IA: Opštine u 2014. nastavile s praksom neracionalnog zapošljavanja

„Opštine su, osim Andrijevice, Danilovgrada, Mojkovca i Šavnika, sprovodile procedure zapošljavanja tokom 2014. godine, bez obzira što nijesu ispunile formalne preduslove za to. Nijedna opština nije realizovala obaveze iz Plana unutrašnje reorganizacije javnog sektora. Naime, kako bi smanjile broj zaposlenih opštine su bile u obavezi da pripreme analizu o optimalnom broju izvršilaca, što bi vodilo usvajanju novih pravilnika, te pripremi plana racionalizacije. Iako je rok istekao za sve tri obaveze, opštine su na naš zahtjev odgovorile da nijesu u posjedu pomenutih dokumenata, ili da je rad na njima u toku. Po zvaničnim podacima, trenutno je najmanje 2.300 prekobrojnih u opštinama, iako bi taj broj mogao da bude i veći, budući da su projekcije date bez prethodnih analiza i da još nijesu sprovedene“, saopštila je koordinatorka istraživanje Jovana Marović.

Na upit o ukupnom broju zaposlenih, kako se navodi, lokalne samouprave ne dostavljaju podatke o zaposlenim u javnim preduzećima i ustanovama, već samo za centralnu administraciju.

„Opština Žabljak je odbila zahtjev i po ovom osnovu. Po informacijama koje su Institutu alternativa dostavile opštine, u lokalnim administracijama zaključno s 31. decembrom 2014. godine radila su 3.772 službenika i namještenika (nijesu uključeni podaci za Bijelo Polje, Žabljak i Gusinje). Ranije objavljeni podaci Ministarstva finansija pokazuju da je u septembru 2014. ukupan broj zaposlenih, uključujući i javne ustanove i preduzeća čiji su osnivači opštine, na lokalnom nivou iznosio 11.778, što je za 1.270 više nego 2012. godine“, saopštila je Marović.

Tokom prošle godine, kako je istakla, u zapošljavanju su prednjačile opštine Podgorica, Pljevlja, Herceg Novi i Nikšić.

„Opština Cetinje nam nije dostavila informacije o broju izvršilaca koji su primljeni u radni odnos tokom prošle godine, uz obrazloženje da uvid možemo da ostvarimo u njihovim prostorijama. Opština Bijelo Polje nije odgovorila na naš zahtjev, nastavljajući na taj način da se kontinuirano oglušava o zakonsku obavezu dostavljanja informacija na osnovu zahtjeva o slobodnom pristupu“, naglasila je Marović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Anonimni
Gost
Anonimni

sad sam gledala ko čini IA.
sad sam gledala ko čini IA. Sve neka mladež, a za sebe kažu “građani sa iskustvom” u……” SMIJEŠNO

Anonimni
Gost
Anonimni

dobro su vam odgovorili iz
dobro su vam odgovorili iz Prijestonice. Ne znam čemu vi zaposleni u Institutu Alternativa doprinosite, koja je vaša uloga u državi, i za čem primate platu

Send this to a friend