Ekonomija

Info dani o klasterima u Podgorici i Bijelom Polju

Iz Ministarstva ekonomije najavljeno je da je Info dan u Podgorici predviđen za srijedu, a u Bijelom Polju za četvrtak.

“Predstavnici klastera zainteresovani da konkurišu za ta sredstva, moći će da dobiju informacije i pojašnjenja u vezi procesa konkurisanja, popunjavanja dokumentacije i dodjele sredstava”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo ekonomije raspisalo je javni poziv za učešće u Programu podsticanja razvoja klastera u Crnoj Gori za ovu godinu. Odobrena pomoć Ministarstva ekonomije je do 50 odsto, odnosno do 65 odsto, što je uvećano 15 odsto klasterima iz manje razvijenih jedinica lokalne samouprave, ukupnih opravdanih troškova. Radi se o iznosu najviše do 10.000 eura, bez poreza na dodatu vrijednost (PDV) po jednom aplikantu i projektu. 

Raspoloživa sredstva u ovoj godini za realizaciju Programa su 50.000 eura.

Opravdani troškovi, kako se dodaje, podrazumijevaju troškove ulaganja u nematerijalnu i materijalnu imovinu, izuzev IT opreme i saobraćajnih sredstava kao i operativne troškove koji podrazumijevaju troškove osoblja i administrativne troškove, uključujući režijske troškove, koji se odnose na podsticanje klastera da bi se olakšala saradnja, razmjena informacija i pružanje ili usmjeravanje usluga poslovne podrške, promovisanje klastera i upravljanje objektima klastera, organizaciju programa obuka, radionica i konferencija. 

“Strateški prioritetne djelatnosti koje su predmet sufinansiranja obuhvataju poljoprivrednu proizvodnju i preradu, osim primarne poljoprivrede, drvopreradu, ostale proizvodne djelatnosti, turizam i ugostiteljstvo”, kazali su iz Ministarstva.

Konkursna dokumentacija za učešće u Programu može se preuzeti lično u prostorijama Ministarstva ekonomije, kao i na web stranici.

Send this to a friend