Ekonomija

Informativna radionica: Podstiču konkurentnost malih i srednjih preduzeća

Kako je kazao generalni direktor za industriju i preduzetništvo u Ministarstvu ekonomije Dragan Kujović, ministarstvo ekonomije pružiće svu neophodnu podršku u aktivnostima na planu što efektivnijeg korišćenja Programa Evropske unije za podsticanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća. 

Dvodnevna radionica održava se uz učešće predstavnika relevantnih crnogorskih institucija, predstavnika Evropske komisije i predstavnika poslovnog sektora, a cilj njenog organizovanja je bolje informisanje učesnika o samom programu, kao i da se sektoru MSP približe mogućnosti koji on nudi. 

Kujović je kazao da će Ministarstvo neophodnu podršku pružiti posredstvom Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća, kao i Enetrprise Europe Network mreže, čime će se omogućiti konkretna podrška svim zainteresovanim za apliciranje u okviru programa COSME.

„Naravno, očekivanja su da i predstavnici lokalnih samouprava, biznis asocijacija, poslovnih udruženja i ostalih institucija podrške odgovore na isti način, kako bi svi zajedno doprinijeli stvaranju što boljeg okruženja i uslova za dalji rast sektora malih i srednjih preduzeća“, kazao je on. 

Generalni direktor Direktorata za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo, mala i srednja preduzeća u Evropskoj komisiji Edvard Tersmete naglasio je izuzetan značaj ovog programa i važnost što se Crna Gora među prvima uključila u njega.

Prema riječima pomoćnika direktora Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća Nikole Đuraškovića, Direkcija je više od decenije uspješno promovisala sve mehanizme podrške sektoru MSP i da u novom COSME programu planira da nastavi aktivnosti još jačom dinamikom.

„Osnovna aktivnost i uloga će i dalje biti pružanje praktičnih poslovnih informacija i pomoć i uspostavljanje međunarodne saradnje u smislu traženja inostranih partnera. Akcenat će biti na pružanju podrške inovativnim preduzećima i onim koji imaju potencijal za dalji rast i razvoj“, kazao je Đurašković.

U okviru drugog dana radionice predstavnici Evropskog investicionog fonda će predstaviti finansijske instrumente programa, kao njegov najznačajniji segment koji čini gotovo 60% ukupno opredijenjenog budžeta programa. Riječ je o mehanizmu koji omogućava korišćenje sredstava programa za investiranje u MSP u fazi rasta i to putem dva instrumenta: garancije za kredite do makismalnih 150.000 eura i direktno ulaganje u fondove rizičnog kapitala koji investiraju u MSP u fazi rasta.

Podsjetimo, Crna Gora je polovinom prošle godine pristupila programu Evropske unije COSME za konkurentnost malih i srednjih preduzeća, čime je Crnoj Gori omogućeno da na ravnopravnoj osnovi sa državama članicama EU koristi raspoloživa sredstava iz ovog programa. Cilj COSME programa, sa budžetom od 2,3 milijarde eura, jeste da se unaprijedi konkurentnost i održivost malih i srednjih preduzeća, promovišući preduzetničku kulturu, rast i razvoj sektora MSP. 

 

Send this to a friend