Ekonomija

Informisali se o kategorizaciji objekata prema standardima EU

Predstavnici Direktorata za IPARD plaćanja i Veterinarske uprave, uz pomoć eksperta iz Hrvatske upoznali su predstavnike preduzeća sa dosadašnjim i predstojećim aktivnostima, posebno obavezama svih u lancu proizvodnje hrane, shodno novom Zakonu o bezbjednosti hrane, a sve u cilju unapređenja standarda u objektima koji posluju sa hranom. 

Na sastanku su govorili direktorica Veterinarske uprave Crne Gore Biljana Blečić, Direktor Direktorata za IPARD plaćanja MPRR Blagota Radulović i expert za bezbjednost hrane iz Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Hrvatske Vlatka Vrdoljak.

Oni su proizvođače i operatere upoznali sa aktivnostima na ispunjavanju uslova za otvaranje za pregovore poglavlja 12 – Bezbjednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika, posebno sa novinama Zakona o bezbjednosti hrane kojim je nastavljeno usaglašavanje sa EU standardima i uspostavljena nova institucionalna organizacija u u ovoj oblasti. 

Ministarstvo je sprovelo prvu procjenu usaglašenosti objekata za hranu u odnosu na EU standarde i lista objekata dostavljena EK (172 objekta za hranu životinjskog porojekla, 6 objekata za nus proizvode životinjskog porijekla i 58 objekata za hranu neživotinjskog porijekla). Zakonom o bezbjednosti hrane bliže je definisan proces usaglašavanja objekata koji su registrovani za obavljanje djelatnosti poslovanja hranom, prema važećim propisima. 

Definisan je postupak izdavanja privremenih odobrenja objektima u kojima su tokom procjene utvrđene neusaglašenosti većeg obima i za čije otklanjanje je potrebno duže vrijeme, a što podrazumijeva i veća finansijska ulaganja. 

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja je donijelo Odluku o daljoj kategorizaciji objekata u jednu od tri kategorije: I, II i II. Kategorizaciju će obaviti inspektori koji će obići svaki objekat u poslovanju hranom u kojem se obavlja djelatnost klanja, rasjecanja i prerade mesa, prerade mesa, prerade mlijeka, prerade i obrade ribe i sakupljanja i pakovanja jaja i djelatnost  proizvodnje i prerade proizvoda biljnog porijekla i flaširane vode. 

Po dobijanju obavještenja od  nadležnog organa o kategoriji u koju je objekat razvrstan, subjekti su dužni da sprovedu postupke, odnosno izvrše zakonom utvrđene obaveze ukoliko žele nastaviti dalje obavljanje djelatnosti poslovanja hranom.

Dalje usaglašavanje objekata za proizvodnju, preradu i promet hrane je proces koji zahtjeva vrijeme, a prije svega dodatna finansijska ulaganja. Cilj je da što više njih nastavi da posluje, da se poveća i unaprijedi proces proizvodnje hrane, kao i uslovi za plasman na tržište Crne Gore i pozicioniranje na tržišta EU i drugih zemalja. 

Kategorizacija objekata je preduslov za korišćenje bespovratne podrške kroz projekat iz IPARD–like 2 koji će Ministarstvo implementirati kroz javni poziv za grantove za jačanje prerađivačkih kapaciteta u prehrambenoj industriji. Poziv će biti raspisan do kraja 2015. godine, a implementacija se očekuje tokom 2016. i 2017. godine. Potencijalnih više od 10 miliona eura investicija u prehrambeno prerađivačku industriju biće odlična prilika za neophodno usaglašavanje i unapređenje objekata koji posluju sa hranom.

 

Send this to a friend