Ekonomija

Inspekcija utvrdila da EGM nije kršio zakon

Inspekcija za igre na sreću, na zahtjev Uprave za igre na sreću i tadašnjeg vršioca dužnosti direktora Ilije Vukčevića, obavila je nekoliko kontrola pomenute kompanije početkom ove godine. Prilikom prve kontrole, sredinom januara, inspekcija je pronašla određene nepravinosti, ali ne i one za koje je EGambling Montenegro (EGM) mjesecima unazad optuživan od strane Vukčevića. Kasnijom revizijom, inspekcija je i zvanično saopštila da je EGM ispravio sve nepravilnosti, te da može nesmetano da obavlja posao u Crnoj Gori, pišu Dnevne novine.

Dobili dozvole

I pored činjenice da je još 9. februara Uprava za igre na sreću bila upoznata sa informacijom da EGM ne krši zakonsku regulativu naše države, medijska hajka na ovu kompaniju nije prestala, navodi se u tekstu DN. Zanimljivo, kako se dodaje, Uprava za igre na sreću nikada nije javno saopštila konačan stav Inspekcije za igre na sreću, zbog čega je između ostalog EGM inspektorima predao sažeti izvještaj s dokazima u vezi sa cjelokupnom situacijom u kojoj su se, kako tvrde, ‘ni krivi ni dužni našli’.

EGM je dobio dozvolu za više od jednog domena (tj. 21 web domen) za organizaciju igara na sreću putem interneta. Kako je saopšteno u E-Gamblingu Uprava za igre na sreću i njen tadašnji v.d. odbila je bilo kakvu promjenu u listi web domena kompanije EGM, čak i kada je EGM htio otkazati neke od njih zbog zaštite klijenata, odnosno igrača.

Da Vukčevićeva tvrdnja da na jednu licencu može biti registrovan jedan sajt, a da se za svaki naredni mora plaćati dodatnih 10.000 eura, ne pije vodu potvrdilo je i Ministarstvo finansija. U ovom Vladinom resoru su zvanično saopštili da Zakonom o igrama na sreću nije definisano pitanje zaključivanja ugovora sa trećim licima radi uspostavljanja poslovne finansijske i/ili tehničke saradnje, već je stvar poslovne politike kompanije, ali da im ne može prenijeti samo koncesiju.

“Ugovorom kojim priređivačkoncesionar igara na sreću zaključuje sa Upravom za igre na sreću se preciziraju internet stranice na kojima će se priređivati igre na sreću, na osnovu dobijene koncesije, što znači da dobijena koncesij a ne mora da bude vezana za jednu internet stranicu”, objasnili su u Ministarstvu finansija.

Ranije donijet sud

Najveću zamjerku, EGM je imao na stavove Vukčevića koji je javno prije bilo kakvih nalaza inspekcijskih organa donio sud o tome da je kompanija neregularna, da krši zakon, a zatim i zaključio da je potrebno oduzeti licencu za kockanje. Zbog širenja raznih negativnih informacija, koje su se pokazale i kao netačne, međunarodna udruženja i rejting kompanije stavile EGM na takozvanu “crnu listu” što konkretno znači da nijedan novi klijent nije htio da sarađuje sa njima, dok su postojeći otkazali dalju saradnju. Zbog milionskih gubitaka E-Gambling Montenegro podnio je nekoliko tužbi protiv Vukčevića.

Prema tvrdnjama Vukčevića, EGambling Montenegro je pod sumnjivim okolnostima dobio ugovor da za jednu licencu otvori 21 sajt za klađenje iako su do sada priređivači mogli na jednu licencu da otvore jedan sajt za što su plaćali 10.000 eura mjesečno. Sa druge strane, objašnjava Vukčević, E-Gambling Montenegro je za sve sajtove plaćao samo 10.000 eura, čime je navodno prekšio Zakon o igrama na sreću.

Kako je tvrdio on, ovim je nanijeta višemilionska šteta državi, zbog čega je Uprava za igre na sreću i naložila inspekcijski nadzor i provjeru poslovanja ove kompanije.

 

Send this to a friend